Hayatım boyunca masabaşı işleri sevmedim. Sevebileceğimi de düşünmüyorum. Sokağı, sokağın dilini seviyorum. Sokaklar hepimizin. Oysa protokollerde, törenlerde her zaman resmi dil kullanılır. Resmi düşünceler anlatılır. Esas eğlence ise sokaklardadır. Resmi törenler sonrası gerçekleşen sohbetlerde; gerçekler ile söylemler arasındaki farklılık ve benzerlikleri anlama şansınız olur.
Şirin ilçemiz Biga’da da durum böyle. Sokakların tek kötü yanı ise dedikodu. Dedikodularla mücadele etmek, özellikle günümüzde çok zor. Dedikoduların büyük çoğunluğu bilinçli olarak ortaya atılıyor ve bilinçsizce yayılıyor. Bilinçli olarak ortaya atanların ahlaksızlığı bu yazımızın konusu değil. Ben bilinçsizce yayılmasına neden olan bir örneğinden bahsedeceğim.
Bir arkadaş yanıma yaklaştı ve ‘Duydun mu Saim, belediye neler yapıyormuş’ diye söze başladı. ‘Hayırdır’ dedim merakla.
Başladı anlatmaya. Özetle dedikoduları yazayım. Sonra süreci anlatmaya devam edeceğim.
Arkadaşımın anlatımına göre iddialar şöyle:
-Biga Belediyesi’nin çöp ihalesine girmek için 5 tane temizlik aracının olması yeterliymiş.
-Biga Belediyesi’nin temizlik ihalesinde sadece 2 çalışanın maaşının ayrı tutulduğu ve asgari ücretten yatıyormuş. Diğerleri asgari ücretin bir buçuk katıymış.
-Çalışan sayısı 62’ye çıkacakmış ama bunların büyük çoğunluğu temizlik işi dışında çalıştırılıyormuş.
-Üçyol Petrol ve bazı özel şirketleri belediye temizliyormuş.
İddialarının doğru olduğu konusunda ısrarlı olan arkadaşımın da etkisiyle soluğu Biga Belediyesi’nde aldım. Merak ettim. Soruları tek tek sıraladım. Aldığım yanıtları da özetleyerek paylaşayım. Yanıtları okurlarımın değerlendirmesine bırakayım.
-Bu tür ihalelere girmek için sadece araç sayısı yeterli olmaz. İhaleye girecek firmanın en az 2.5 milyon liralık işi gerçekleştirmiş olması gerekir. Böyle bir şey mümkün değildir.
-Temizlik işleri ihalesinde yalnızca 1 çalışan kontrolör olarak çalışacak ve asgari ücretin iki katı ücret alacak. Sürücü ve nitelikli işçiler asgari ücretin bir buçuk katı ücret alacak. Bunların sayısı 60. Bir çalışan ise asgari ücret alacak. Bu teknik bir konu. Diğer işçilerin ücretlerinin hesaplanması için asgari ücretli bir çalışanın yer alması gerekiyor. Bu teknik ve yasal bir zorunluluk olduğu için ihale bu şekilde gerçekleştiriliyor. Bu şartlarla çalışacak kişi ise gece bekçisi olarak görev yapacak.
-Temizlik işlerinde çalışanların sayısını 56’dan 62’ye çıkaracağız. Nasıl 56 personelin tamamı temizlik işlerinde çalışıyorsa, çalışanların sayısı 62’ye çıktığında da tamamı temizlik işlerinde çalışmaya devam edecek.
-Özel şirketlerin temizliği konusunu anlayamadık. Şartnamede yer alan özel şirket isimleri kastediliyorsa, temizlenecek sınırların belirlenmesi gerekiyor. Bu sınırları belirlemek için bu isimler şartnamede yazılı. Bu da uygulanan bir yöntem ve yeni değil.
Aslında belediyeden kolaylıkla her tür sorunun yanıtı veriliyor. Gerçeklerle ilgili belgelere de ulaşmak öyle zor değil. Şartnameye ulaşmak kolay. Ulaşmak pahalı geliyorsa belediyeye uğrayıp sormak zor değil. Şartnameye ulaşıp yazılandan anlamıyorsan bir bilene danış. Ama amaç başka.
Oysa daha önce de bu tür duyduğum iddialara yanıtlar almak için belediye binasına girmem yeterli oluyordu. Bunun dışında çok sayıda iletişim kanalı var. Eskiden olduğu gibi iletişim kurmakta zorlanacağınız hantal bir yapı yok. Pekii bu kadar kolay yanıtlara ulaşmak yerine, dedikoduyu dolaştırmak için neden nefes tüketiyoruz? Anlayabilen varsa bana da anlatsın lütfen.
TDK’na göre Denyo: Emanet, rehin, tutu. (Ortaoyunu) : Ortaoyunu'nda aptal tipi. Denilo da denir. Yaygaracı, acıma duygusuyla şımartılmış, küstah, arsız, küfürbaz, yüzsüz ve sırnaşıktır.
YORUMLAR