Çanakkale’nin en büyük ve en gelişmiş ilçesi Biga’nın, ‘Yaşanacak Şehir’ olması projesi, son yıllarda fazlasıyla iyi belirlenmiş bir hedef olarak dikkat çekiyor. Son 3 yılda Biga’da yaşanan değişim ve dönüşüm sadece biz Bigalıları değil, Biga’ya gelen misafirleri de şaşırtıyor. Özellikle son 1,5 yılda Biga çok değişti.
Atatürk Kültür Merkezi’nin açılmasıyla Biga’nın kültür ve sanat yaşamı yeniden canlandı. Sünnet merasimlerimden, yılsonu müsamerelerinden öte bir kültür ve sanat yaşamı ortaya çıkmaya başladı. Haldun Dormen, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Erkan Can, Genco Erkal, Ali Porazoğlu, Müjdat Gezen başta olmak üzere birçok ünlü isim Biga’da ağırlandı, Biga’nın ciddi bir şekilde tanıtımı yapıldı. İlker Başbuğ, Canan Karatay, Doğan Cüceloğlu, Ece Kumkale gibi alanında isim yapmış değerler Biga ile tanıştılar. Biga Belediyesi’nden yapılan paylaşımlara göre yıl boyunca 60 bin kişi bu etkinliklere katıldılar. Diğer kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının kullanımına açık olan Atatürk Kültür Merkezi’ne yıl boyunca toplam 100 bin kişi uğradı. Bu büyük bir rakam.
Bir diğer önemli noktası haftalık gerçekleştirilen atölye çalışmaları. Öğrendiğim kadarıyla haftanın 6 günü 20’den fazla atölye çalışması için haftalık 1200 kişi Atatürk Kültür Merkezi’ne gidiyor. Ağırlığı kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Tüm bu çalışmaların en önemli yanı ise yerelden de kültür ve sanata ilgi duyan gençlerin ortaya çıkması. Önümüzdeki yıllarda yerel tiyatro gösterilerinin arttığını göreceğiz. On binlerin katıldığı konserler, sergiler, çeşitli sanat faaliyetleri saymakla bitmiyor.
Tüm bunların dışında Avcılar Köprüsü’nün yıkılarak tamamen belediye imkanlarıyla yeniden araç ve yaya trafiğine açık olarak inşa edilmesi, çay boyu otoparkının düzenlenmesi, şehir içi ve Hamdibey Mahallesi yol ve kaldırımlarının insan merkezli olarak yeniden düzenlenmesi, altyapı sorunlarının hızla çözülmesi, birçok alternatif yol üretilmesi, su sorununa jeneratör destekli çözüm bulunması gibi çok sayıda çalışmanın mahalle ayrımı yapmadan herkese eşit hizmet amacıyla gerçekleştirilmesi dikkat çekiyor. Hizmet gitmeyen mahalle görmedim ben.
Kocabaş Çayı çevresinin Porsuk Çayı benzeri düzenlenecek olması, Kapalı Pazaryeri’nin yeniden inşa edilerek daha sağlam bir şekilde inşa edilecek olması, Biga Port gibi bir projenin hayata geçecek olması, Biga’nın ilk katlı otoparkının inşa edilecek olması da önemli tabii; ama en önemlisi whatsapp başta olmak üzere tüm iletişim kanallarının sürekli açık olması. Vatandaşın belediye ile iletişimini oldukça kolaylaştıran Başkan İsmail Işık’ın yaptığı en önemli işlerden biri de bu.
Şehir Parkı başta olmak üzere yapılan park düzenlemeleri ise bambaşka bir hava kattı Biga’ya. İnsanlar sosyalleşti, birlikte zaman geçirebilecekleri alanlar arttı. Şehir Parkı’nın dışına Tema Park gibi projelerin de bir an önce hayata geçmesi gerekiyor.
Geçmiş dönemde de hizmetler yapıldı Biga’ya. Ancak bugün yapılanları görmezden gelmek, birilerinin geçmişte yapılanlarla bugünü kıyaslamasına sebep oluyor. Dün yapılan her şeye güzel derken, bugün yapılan her şeye kötü demek, özellikle muhalefet kanadına yakışmıyor.
Bu yazıyı yazmama sebep olan ise küçük bir gözlem oldu. İçdaş Fen Lisesi’nin temel atma töreni sonrası iftar yemeği vardı. İftar sonrası ise Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın da içinde olduğu gruba Şehir Parkı’nı gezdirdi. Gezi sonrası Bülent Turan, Başkan Işık’a dönerek özetle; “Çok güzel ve kullanışlı bir iş yapmışsınız. Tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Çevresinde partisinin ilçe başkanı ve yöneticileri ile çok sayıda bürokrat vardı.
Bence bu davranışıyla Bülent Turan alkışı hak etti. Umarım nasıl muhalefet yapılması gerektiğini çevresindekiler de anlamıştır. Ben gazeteci değilim, radyocuyum. Kişisel olarak görüşlerimi yazıyorum. Ancak yiğide de her zaman hakkının verilmesi gerektiğine inanıyorum. Alkışlar Bülent Turan’a. Alkışlar İsmail Işık’a.
YORUMLAR