WEB TABANLI ÇİFTÇİ AKADEMİSİ PROJESİNİN PROTOKOL İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Belediyesi öncülüğünde, Bayramiç Belediyesi, Balya Belediyesi, Yenice Belediyesi ve Çanakkale Ziraat Odası'nın proje ortağı olduğu “Üretimi Uçuruyoruz” Projesinin alt faaliyeti olan Web Tabanlı Çiftçi Akademisi Projesine ilişkin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile protokol imza töreni gerçekleştirildi.

WEB TABANLI ÇİFTÇİ AKADEMİSİ PROJESİNİN PROTOKOL İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
15 Aralık 2023 - 11:58
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından açılan “Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında kabul edilen ve 10 Mayıs 2023 tarihinde protokol imza töreni ile başlatılan “Üretimi Uçuruyoruz” projesinin faaliyetleri sürüyor.
Bu kapsamda çevrimiçi eğitimleri kapsayan ve Üretimi Uçuruyoruz Projesinin alt faaliyeti olan Web Tabanlı Çiftçi Akademisi Projesi için 14 Aralık 2023 Perşembe günü Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığında imza töreni düzenlendi. Törene, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Z. Özleyiş Çetin, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, ÇOMÜ SEM Müdürü Öğr. Gör. Dr. İsmail Satmaz, ÇOMÜ SEM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Ulaş Yabanova, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kahrıman, Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek, GMKA Temsilcisi Seray Servi başta olmak üzere ilgili kurumların temsilcileri ve davetliler katıldı.
Törende ilk olarak Proje Koordinatörü Esra Rüveyda Özdemir, Üretimi Uçuruyoruz Projesine ilişkin bilgiler verirken, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker de Web Tabanlı Çiftçi Akademisi Projesinin ders içeriğine ilişkin sunumda bulundu. Törende, ÇOMÜ SEM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Ulaş Yabanova ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu da projeye ilişkin konuşmalarını gerçekleştirdi.
“GENÇLERİN ÜRETİMİN İÇİNDE KALMASI VE İSTİHDAM YARATMASINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, tarımın Çanakkale için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Çanakkale Belediyesinin tarım ve kırsal kalkınma alanlarındaki faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Mutluay, “Çanakkale nüfusunun 3'te 1'i yani yüzde 32'si tarım ile uğraşıyor. Daha doğrusu belde ve köylerde yaşıyor. İlçelerde yaşayan insanların da önemli bir bölümünün geliri tarıma dayalı. Dolayısıyla kent ekonomisinin gerek Çanakkale il merkezinin gerekse diğer ilçelerimizin gelirleri önemli ölçüde tarıma dayalı. Dolayısıyla ekonominin çarkları tarımla dönüyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin, belediyelerin tarımla ilgili işler yapmak zorunda olduğunu düşündük ve Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan'ın tasarrufuyla ben de Belediye Meclis Üyesi olarak görev aldım ve bu çalışmaları arkadaşlarımızla birlikte başladık ve sürdürdük. Aslında bu çalışmalar 2017 yılında Tohum Sandığı çalışmaları ile başladı. Genetik mirasımız olarak adlandırdığımız atalık ve yerel çeşit tohumları geliştirmek, yaygınlaştırmak adına bu çalışmalar başlamıştı. Bu dönemle birlikte biz kendi bünyemizde Yerel Kalkınma Birimi oluşturduk. Birimimiz üretimin, üreticinin ve kooperatifçiliğin desteklenmesi ve bunun dışında coğrafi işaret, markalaşma ve pazarlamaya dönük üç ana başlıkta kendi görevini tanımladı. Bu çalışmaların devamı olarak da çiftçimize ücretsiz toprak analizi hizmeti sunduk. Neden sunduk? Kontrollü gübre kullanımı ve kontrolsüz gübre kullanımının bitki sağlığına, toprağa, suya ve dolayısıyla insan sağlığına olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla kurduk. Bu yıl ücretsiz zeytinyağı analizine başladık. Nedeni ise hem üreticinin ürettiği zeytinyağının kalitesini bilmesi, tüketicinin de bu belgeye, bu kaliteye güvenerek bunu tüketmesi veya satın almasını sağlamaktı. Bununla birlikte yeni projemiz ki ocak ayında devreye girecek; özellikle orman yangınından etkilenen, çok yoğun bir şekilde arıcılık faaliyeti yapan bal üreticilerimiz var; onlara temel petek desteği sunacağız. Kısmen de olsa bu zararı azaltmak adına Çanakkale Belediyesi katkı sunacak.
Sera alanlarımızı genişlettik. Fideler üretmeye başladık. Sadece atalık ve yerel çeşit fideler üretmedik; bu yıl ilk defa 132 bin hibrit çeşit Emma F1 çeşit fideyi tohumdan üreterek arazi varlığı çok az olan, bir, bir buçuk dönümün altında arazisi olan çiftçilere 132 bin fideyi ücretsiz olarak verdik ve sahada gözlemler yaptı arkadaşlarımız; çok da iyi bir verim aldık. Dolayısıyla bu ekonomik katkıyı da çiftçimize sunduk. Ben burada Ziraat Odası Başkanımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum; bu noktada bizim çiftçiyle iletişim kurmamızı sağladı.
Bunun bir parçası olarak da projeler hazırlamaya başladık. Bunlardan biri de Üretimi Uçuruyoruz Projesiydi ki dünyada her alanın dijitalleşmeye başladığı, teknolojinin en uç noktalara kadar girdiği günümüzde tarımda da yenilikçi bir anlayışın devreye girmesi, dijital teknolojilerin kullanılması noktasında bu projeyi hazırladık. Güney Marmara Kalkınma Ajansımız da projeyi desteklemeye layık gördü. Dijital Drone, Dijital Toprak Analizi ile birlikte paydaşlarımız Ziraat Odası, Bayramiç, Balya ve Yenice Belediyelerimiz ile birlikte 80 kadar genç çiftçiye, genç tarım eğitimi almış insana bu sertifikaları ücretsiz olarak sunma olanağına da kavuşmuş olacağız. Ve tarımla içli dışlı olan bu genç insanların üretimlerine devam etmesi ve her geçen gün kan kaybeden kırsalda, insanların üretmekten vazgeçtiği bir dönemde gençlerin üretimin içinde kalması ve istihdam sağlamasını düşünüyoruz” dedi. Mutluay, proje ortaklarına ve çalışmalarda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
“GELİŞEN TARIM TEKNOLOJİSİ KAPSAMINDA ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR”
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale Belediyesi olarak kırsal kalkınmaya büyük önem verildiğinin altını çizerek, “Kentlerde tarımın önemi çok büyük. Çanakkale Merkezde, nasıl üniversitemiz bizim kaynağımızsa, vazgeçemeyeceğimiz bir varlıksa tarım da öyle. Tarımda işler iyi giderse Çanakkale'nin ekonomisi düzelir. Tarımda işler kötü giderse, esnaf sıkıntı çekiyor. Kötü giderse ayrıca tüketici sıkıntı çekiyor. Çünkü ürünler pahalanıyor, fiyatlar artıyor” dedi.
Çanakkale Belediyesinin kırsal kalkınma faaliyetlerinin ve Üretimi Uçuruyoruz Projesinin de başında yer alan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay başta olmak üzere proje ve çalışmalara katkı sunan herkese teşekkür eden Başkan Gökhan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tarım aslında bir fabrika. Fabrikaya ham maddeyi sokuyorsunuz, işliyorsunuz, ürün çıkarıyorsunuz. Tarımda da öyle. Tohumu atıyorsunuz, işliyorsunuz, oradan bir ürün çıkıyor. Ama bu noktada açık bir risk alanı tarım. Çünkü, yağış olursa bir türlü, kuraklık olursa bir türlü, don olursa bir türlü… Dolayısıyla zor bir süreç. Kırsalda bunların karşılığını alamadığınız zaman özellikle gençler, buraları terk ediyorlar. Tarımı da terk etmek demek yakın bir zamanda gıdaların pahalanması, bulunmazlığı, gıda sıkıntısı demek. Tarımdaki en önemli unsurlardan bir diğeri de verimlilik. Yanlış sulama, yanlış gübreleme, toprak analizinin yapılmaması gibi faktörler verimliliği düşürüyor. Öte yandan dünyada tarım teknolojisi de gelişiyor. Bunu da en iyi bilim adamları, üniversiteler takip eder. Dolayısıyla bizim üniversitemizin, ziraat fakültemizin bu konudaki bütün bilgilerini bizim buradaki tarım faaliyetlerine aktarmalarını sağlamak zorundayız. Dolayısıyla bir işbirliği ihtiyacımız var.” Başkan Gökhan, projeyi de hem gençlerin yetişmesi hem de kırsalda kalmalarına vesile olması gerekçesi ile çok önemsediğini de dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından Web Tabanlı Çiftçi Akademisi Projesinin imzaları atıldı. Ardından, proje faaliyetlerinden olan toprak analizi cihazı ve ilaçlama drone'unun test çalışmaları da gerçekleştirildi.

Üretimi Uçuruyoruz Projesi Hakkında
Bölgemizin öncelikli gelişme alanı olan tarımda, yenilikçi teknoloji ve yöntemlerin farkındalığının yaygınlaşması ve katma değere dönüşmesi; yerelde tarımsal üretim bilgisi ve insan kaynağının niteliğinin arttırılması ve genç girişimcilerin heveslendirilmesi ve girişimci gençler, çiftçi, üretici, işletme ve örgütlü yapıların iş birliği ile özellikle dijital pazarlama ve markalaşma alanında yeni bir bölgesel model oluşturması amacıyla tasarlanan projemizde Bayramiç Belediyesi, Balya Belediyesi, Yenice Belediyesi ve Çanakkale Ziraat Odası proje ortağıdır.
1.800.000 TL toplam bütçeye sahip projenin, %74'ü GMKA tarafından finanse edilmektedir.
12 ay sürecek projenin başlıca 3 faaliyeti bulunmaktadır. Bunlar önümüzdeki günlerde faaliyetlere başlanacak olan Zirai Drone Ehliyet Eğitimi ve Uygulamaları, Dijital Toprak Analizi Cihazı ile ücretsiz yapılacak toprak analizi ve üretim önerilerinin sunulması ile Yenilikçi Tarım Programı kapsamında Web Tabanlı Çiftçi Akademisidir.
Web Tabanlı Çiftçi Akademisi, projede hedef kitle olarak tanımlanan çiftçi kayıt sistemine kayıtlı, 15-34 yaş aralığında genç girişimciler, Ziraat Fakültesi mezun ya da mezun adayları, ilgili meslek yüksek okulu veya teknik lise mezunu gençler ile bölgemizde bulunan kooperatifler için tasarlanmış çevrimiçi eğitim programıdır. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğinde yürütülen eğitim programı içeriği aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır.
•             Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; Genel Bilgiler, Yetiştiricilik, Standardizasyon, Muhafaza ve Ambalajlama, Hastalık, Zararlı ve Mücadele Yöntemi
•             Seracılık; Sebze Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Sera Sistemleri
•             Bitki Islahı ve İlaçlama; Genel Bilgiler, Bitki Islahı, İlaçlama Eğitimi
16 Ekim'de başlayan program kapsamında 15 akademisyen görev almaktadır. 295 genç girişimci katılım sağlamıştır. Her geçen gün yeni kayıtlar eklenmektedir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum