ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI KAPSAMINDA PANEL DÜZENLENDİ

2025 Uluslararası Kooperatif Yılı kapsamında Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen panelde, kooperatifçiliğin tarım ve kırsal kalkınmadaki rolü ile gelecek vizyonu ele alındı.

ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI KAPSAMINDA PANEL DÜZENLENDİ
19 Nisan 2025 - 11:18
Panele, Kurum Müdürleri,  Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı, Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü, Biga Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, Kooperatiflerin yönetim kurulu başkanları, ortakları, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, ,akademisyenler, teknik personel ve kooperatifçilik programı öğrencileri katıldı.
Panel Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan' ın açılış konuşmasıyla başladı.

"BİRLİKTE RAHMET, AYRILIKTA AZAP VAR"
Demirhan: “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, "Kooperatifler, küçük üreticinin sesi, emeğinin değer bulduğu ve toprağın bereketinin adil paylaşıldığı yapılardır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de kooperatifleşme oranının %29, Çanakkale'de ise %64 olduğuna dikkat çeken Demirhan, "Bu başarı, Çanakkale'nin birlik ruhunun ve üretim azminin sonucudur" dedi. İlde 309 Tarımsal Kalkınma, 32 Sulama, 28 Su Ürünleri ve 5 Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin aktif çalıştığını belirterek, "Sorunların çözümü için kooperatifler vazgeçilmezdir. Ya bu modeli doğru kullanacağız ya da çaresizce şikayet etmeye devam edeceğiz" mesajını verdi.

BİGA'YA TARIM DESTEĞİ SÜRECEK
Biga'nın tarım potansiyeline ve kooperatifçilik vizyonuna güvendiklerini vurgulayan Demirhan, "İlçemize daha sık ve kapsamlı ziyaretler yapacağız. Tarım teşkilatı olarak desteğimiz artarak devam edecek" açıklamasında bulundu.
Demirhan, konuşmasını "2025, Türkiye ve Çanakkale'de kooperatifçilik adına güçlü adımların atılacağı bir yıl olacak. Birlikte üretip, umutları büyütmeliyiz" çağrısıyla tamamladı.
Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, kooperatiflerin üretimden pazarlamaya, kadın istihdamından sürdürülebilir tarıma katkılarına ilişkin bir sunum yaptı. Ayrıca, yeni tip sözleşmelerin getirdiği yenilikler ve kooperatif yönetim kurullarının işleyişi hakkında bilgiler paylaştı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Muradiye Özel Ödül, “Dünden Bugüne Kooperatifçilik ve Önemi" konulu sunumunda 2025 Yılının Kooperatifler Yılı ilan edilmesinin sebepleri, kooperatiflerin Dünya' da ve ülkemizde tarihçesi, kooperatifçiliğin önemi hakkında bilgiler verdi.
Ziraat Mühendisi Emre Altay ise Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOKBİS)" hakkında interaktif bir sunum yaparak, sistemin kullanımına ilişkin detayları aktardı.
Program, kooperatifçilik bilincinin güçlendirilmesi ve somut adımlar atılması temennileri ile sona erdi.

Kaynak: Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum