Pazaryerinden Tabakhanelere, her sorunun yanıtı bu haberde

Pazaryerinden Tabakhanelere, her sorunun yanıtı bu haberde
13 Eylül 2017 - 16:20

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayında yapılacak oda seçimleri nedeniyle yapılan son meclis toplantısı ile Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’na katılan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, burada yaptığı konuşmada Kapalı Pazaryeri’nin ihale süreci hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Başkan Işık ayrıca Müşterek Meslek Komiteleri temsilcilerinin sorularını yanıtladı ve İndirimli Alışveriş Günleri, 18 Uygulaması’nın iptal edilip edilmediği, Biga Tabakhaneleri’nin durumu, Galericiler Sitesi, Nakliyeciler Sitesi ve Kamyon Garajı ile Araç Muayene İstasyonu’nun son durumu gibi konularda önemli açıklamalar yaptı.

Açıklamaların ardından Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Eşref Temiz, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan oda hizmet binasına katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verdiler. Oda inşaatını başlatan eski yönetim kurulu başkanı Tunçay Yaşar ile eski meclis başkanı Hasan Pırnal da teşekkür plaketi alan isimler arasındaydı.

Toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası’na katkılarından dolayı teşekkür plaketi alan Başkan Işık’ın konuşması özetle şöyle:

“İptal söz konusu değil”

“Son zamanlarda yine ‘İmar değişikliğinde iptal mi var’ diye sorular geliyor. Bu dedikodular nereden nasıl üretiliyor bilmiyorum ama Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeri ile ilgili ve Şehir Parkı ile ilgili bugüne kadar açılan davalarda herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. İki küçük parselde yapılan uygulama sonucunda yer sahiplerine birkaç metrekare fazla verilmiş. Bir tanesi arka tarafımızdaki belediye hizmet alanı, diğeri ise çevre yolundaki parsel ile ilgili. Planın geneline etki edecek herhangi bir olumsuzluk yok. Vatandaşlara 4-5’er metrekare fazla verilmiş, onlar düzeltilecek ve tüm sıkıntılar ortadan kalkmış olacak. Şu anda inşaat yapılması ile ilgili hiçbir sıkıntı yok. Hüseyin Şahin arkadaşımız tesislerini yaptılar. Ticaret ve Sanayi Odası yapıldı. Yanına Şehir Parkı’nı yaptık. Bu bölgede yeri olanların istedikleri zaman kendi parsellerine, arazilerine imar planı hükümlerine göre inşaat yapmalarında hiçbir sakınca yoktur. Biz burada ağaç bedelleri, diğer binalarla ilgili ödemeleri de gerçekleştirdik. İmarla ilgili hiçbir sıkıntısı da yok. Fen Lisesi’nin oradan çevre yoluna kadar olan alanla ilgili daha önce de hiçbir sıkıntı yoktu, şimdi de yok. 2015 yılının Eylül ayında 18 uygulaması ile ilgili encümen kararlarımızı almıştık. O günden sonra Ticaret ve Sanayi Odası ile Şehir Parkımız yapıldı. Herhangi bir durdurma ya da iptal kesinlikle söz konusu değildir. Dedikodusu yapıldığı için bunu belirtmek istedim.”

“Tabakhanelerle ilgili tek seçenek var”

“Biz Biga tabakhaneleriyle ilgili aslında son noktaya geldik. Bizim orada düşündüğümüz imar değişikliği için artık binalardan numune alınıp binaların yıkım kararlarının çıkması noktasına geldik. Bundan daha fazla ileri gidemedik. Orada sürekli faaliyette bulunan belki 4-5 tane ama şuanda kayıtlı 18 tane tabakhane esnafımız var. Bunların işlerine mani olmamak, çalışanları mağdur etmemek adına işlemlerimizi bu noktada durdurduk. Biga tabakhaneleri için bir yer bulana kadar durum böyle. Ataması çıkan Gökhan Görgülüaslan kaymakamımız ile birlikte yer bulma konusunda oldukça uzun bir mesai harcadık. Ama ne yazık ki Biga sınırları içinde tabakhaneler için uygun bir alan bulamadık. Onun için de artık tabakhane esnafımız kendileri de uygun görürlerse Gönen’e gitmekten başka seçenek kalmadı.”

“İdriskoru’da depo ve işyeri alanı üretmek için çalışıyoruz”

“İmar planlarıyla ilgili yaklaşık 1 yıldan bu yana İdriskoru köyünün Doğtaş ve YTS’nin olduğu taraflarını Biga Belediyesi mücavir alanına alarak oralarda imar düzenlemeleriyle 500-600 metrekare, işadamlarımız, tüccarlarımız için yer, depo üretmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız ne yazık ki hala sonuçlanmadı. Çalışmalarımız devam ediyor.”

“Günlük süt üretilirse Biga Belediyesi en büyük alıcı ve dağıtıcı olmaya hazır”

“Günlük süt tüketimi gerçekten çok çok önemsediğim bir çalışma ve İzmir’in Tire ilçesi çok önemli bir örnek. Burada da üniversite ile birlikte Bigürsüt diye bir çalışma yapıldı. Günlük süt ile ilgili uygulamaya geçilirse, bunun en büyük alıcısı ve dağıtıcısı olarak Biga Belediyesi olarak ‘biz hazırız’ dedim. Günlük süt üretilemediği için maalesef bizim bunu alıp dağıtmak gibi bir çalışmamız olamadı. Bu konuda ÇOMÜ’nün, ticaret ve sanayi odamızın veya diğer süt üreticilerinin bir çalışması olursa, Biga Belediyesi olarak bu sütü alıp 2-5 yaş arası çocuklarımıza dağıtmak gibi bir çalışma yaparız.”

“Nakliyeciler Sitesi ve Kamyon Garajı’nı inşa ediyoruz”

“Kamyon Garajı’nın yerini hazırladık. İnşallah önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacağız. İkinci Sanayi Sitesi’nin yanındaki bir alanı Nakliyeciler Sitesi ve Kamyon Garajı olarak düzenleyeceğiz. Bu konuyla ilgili gerek Ticaret ve Sanayi Odası, gerekse burada faaliyet gösteren kooperatif ve sektör emekçileri olsun onlarla da mutabık kalarak yeri belirledik. Arkadaşlarımız projelerini hazırlıyorlar. En kısa zamanda hizmete sokmayı amaçlıyoruz.”

“Son söz Bakanlık’ta”

“Araç Muayene İstasyonu konusunda hem Biga Belediyesi olarak hem de Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok bastırdık. Fakat son noktada Bakanlığın izin vermesi gerekiyor. İktidar partisi milletvekillerimize de bu konuyu defalarca ilettik. Onlar da takip ettiklerini her defasında ifade ediyorlar ama ne yazık ki halen daha bir sonuca varamadık. Sanayi Sitesi’ne yakın bir bölgede araç muayene istasyonu için de Biga Belediyesi olarak göstereceğimiz yer hazır. Araç Muayene İstasyonu Biga’ya açılsın desinler, biz hem yeri göstereceğiz hem de tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Böylece hem insanlarımızın Biga dışına çıkmalarını engellemeyi hem de küçük sanayi sitesindeki esnaflarımızın buradan gelir elde etmelerini amaçlıyoruz.”

“Galericiler Sitesi için çalışıyoruz”

“Galericiler Sitesi ile ilgili birkaç yer alternatifi üzerinde durduk. Aslında ilk çıktığımız noktadan devam etseydik, şuanda tamamlamış olacaktık. Bir vatandaşımız ‘ben yapayım, kiraya vereyim’ dedi; ama galerici arkadaşlarımız ‘yerler bizim olsun, biz satın almak istiyoruz’ dediler. Tabii bu yerin görünür bir yerde olması lazım. Kıyıda, köşede yapılacak iş değil. Ama bizim çevre yollarımıza yakın, ana arterlerimiz üzerinde uygun fiyatlı yer bulamadık. Birkaç yer var ama çok yüksek arsa bedelleri istendiği için uygun olmadı. Yine farklı bir çalışmamız devam ediyor. İnşallah çalışmalarımız olumlu sonuçlanır ve Galericiler Sitesi’ni inşa edebiliriz. Bu da hem açık otopazarında faaliyet gösteren esnafımıza faydalı olacak, hem de şehir içindeki trafiğin azalmasına katkı sağlayacak bir çalışma olacak.”

“Birlikte karar veriyoruz”

“Alışveriş Günleri’ni 2 yıl yaptık. Biz bunu Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası gibi odalarımızla birlikte gerek düzenleme tarihi, gerekse içeriğindeki etkinlikleri görüşerek gerçekleştirmiştik. Her iki organizasyonun da esnafımızın iş yapma anlamında artıları olduğunu ifade ettiler. Bu yıl da uygun görülürse yine tarihini ve etkinliklerini de hep birlikte belirleyerek indirimli alışveriş günlerini gerçekleştirmek isteriz.

Biz Biga’da bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ediyoruz. Görüş alışverişinde bulunuyoruz. Karşılıklı birbirimizi dinliyoruz. Bundan sonra da yine bütün sivil toplum örgütleriyle iş yapmaya, Biga’yı tanıtmaya, büyütmeye hep beraber devam edeceğiz.”

“Kapalı Pazaryeri’nde en ufak gecikme yok”

“Fuarımız ne yazık ki kapalı pazaryerimiz olmadığı ve fuar düzenlemek için kapalı alan gerektiği için yapılamayacak. Kapalı Pazaryeri de bugüne kadar defalarca polemik konusu yapıldı. Ben de defalarca ifade ettim. Pazaryeri ile ilgili bir anlık gecikme dahi olmamıştır. Biz Ramazan Bayramı’ndan önce Kamu İhale Kurumu’na ihale tarihi için müracaat ettik. Bize verilen ihale tarihi 10 Ağustos oldu. 10 Ağustos tarihinde ihaleye çıktık. Birbirine yakın olan fiyatlar vardı. En uygununun sözleşmesini 12 Eylül tarihinde imzaladık. Bazı itirazlar vardı. Biz 1.5 milyon lira daha düşük teklifi veren firmayı tercih ettik. İtirazlar da bu noktada geldi. O itirazların da yasal süreleri 12 Eylül tarihinde doldu. Aynı gün sözleşmeyi imzaladık. İnşallah önümüzdeki hafta Çarşamba günü kapalı pazaryerinin yeniden inşasıyla ilgili çalışmalar başlayacaktır.”

“Açıkta ekmek satışı söz konusu değil”

“Odamıza ait bu hizmet binasının yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben ayrıca bu güzel salın için de teşekkür etmek istiyorum. Atatürk Kültür Merkezi’mizdeki salonumuz 850 kişilik. Bazı küçük çaplı etkinlikler için büyük geliyor. Bu salon 200 küsür kişilik. Biga’nın çok ihtiyacı olan bir yerdi. Bu salon için ayrıca teşekkür ederim. Binamız Şehir Parkımızın hemen yanında çok prestijli bir bina. Biga’ya anlam ve değer katan tesislerden bir tanesi. Tunçay Yaşar başkanımız, Hasan Pırnal meclis başkanımız döneminde başlayan ve Şadan Doğan başkanımız, Eşref Temiz meclis başkanımız döneminde tamamlanan bu bina için tüm meclis üyelerimize ve oda personeline teşekkür ediyorum.

Pazaryerinde açık ekmek satışından bahsedildi. Biga Belediyesi pazarlarında açık alanda ekmek satışı kesinlikle yapılmamaktadır. Köylerde faaliyet varsa ona bir şey söyleyemeyeceğim. Köyler sorumluluk alanımız dışında.”

Toplantıda Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan’ın daha önce Biga Belediyesi tarafından düzenlendiği ve başarısız olduğu iddia edilerek bazı medya kuruluşlarınca hedef haline getirilen çalışmalarla ilgili özellikle çarşı içi kaldırımların genişletilmesine ve İndirimli Alışveriş Günleri etkinliklerine sahip çıkması dikkat çekti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum