ORMAN YANGINI ÇEKİNCESİ ANALİZİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü’nde başlayıp geniş bir alanı etkisi altına alan orman yangını felaketinin ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunması nedeniyle, olası orman yangınlarının önlenmesi ve zararlarının azaltılması kapsamında “Üniversite Yerleşkelerinde Orman Yangını Çekincesi Analizi Çalıştayı” Rektörlük Senato Salonunda gerçekleşti.

ORMAN YANGINI ÇEKİNCESİ ANALİZİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ
01 Ağustos 2023 - 11:24
Çalıştaya; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Öğr. Gör. Tanju Güdük, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, Çevre, Afet Koordinasyon ve İskan Şube Müdürü Yasemin Demir, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Seyit Sayın, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Barış Sergin, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Meteoroloji İl Müdürü Erol Öztabak, Çanakkale İtfaiye Amiri Türker Özer, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürü Cüneyt Göncü ve ÇOMÜ’lü akademisyenler katıldı.
ÇOMÜ iç ve dış paydaşlarının katıldığı Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Erenoğlu,  üniversite olarak orman yangınlarına karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu Çalıştayın düzenlendiğini dile getirerek şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi, 2023 yılı Temmuz ayında Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü’nde başlayan ve 48 saati aşkın süre devam eden orman yangını, büyük bir felakete neden oldu. Yangın sonucunda 8 köy etkilendi, 6 köy boşaltıldı, büyük orman alanları kül oldu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi; ancak iklim değişikliği ve kuraklığın yangına hassas alanları genişlettiği ve yangınların büyümesine neden olduğu biliniyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Üniversitemizin yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunuyor. Bu alanlar hem doğal güzellikleri hem de biyolojik çeşitlilikleriyle üniversitemize değer katıyor. Ancak aynı zamanda orman yangını riskini de artırıyor. Bu nedenle, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yaparak, yangın riskini azaltmak ve olası bir yangına karşı hazırlıklı olmak için neler yapabileceğimizi belirlemek istiyoruz.
Bu Çalıştayda; alanında uzman akademisyenler, orman mühendisleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yönetimlerden yetkililer ile bir araya gelerek, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yapacağız. Bu analizde, uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları, yangın risk haritaları gibi araçlardan yararlanacağız. Ayrıca, yangın önleme ve mücadele stratejileri, yangın sonrası rehabilitasyon faaliyetleri, toplumsal algı ve farkındalık oluşturma gibi konularda da görüş alışverişinde bulunacağız.
Çalıştayımızın sonucunda ortaya çıkacak raporu, Üniversitemizin ilgili birimleriyle paylaşarak, uygulamaya geçilmesi için gerekli adımları atacağız. Ayrıca, raporu kamuoyu ile de paylaşarak, diğer üniversitelerin ve kurumların da bu konuda örnek alabileceği bir kaynak oluşturmayı hedefliyoruz.”
Orman yangınlarının sadece ormanları değil, tüm ekosistemi ve insan hayatını tehdit eden bir sorun olduğunu vurgulayan ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu, bu sorunun çözümü için hepimize büyük görevler düştüğünün altını çizdi ve “Üniversite olarak bizler, bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerimiz ile bu soruna katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bunun yeterli olmadığının da farkındayız. Bu nedenle, bu Çalıştay ile orman yangınlarına karşı somut adımlar atmayı amaçlıyoruz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından katılımcılar ile konuyla ilgili fikir alışverişlerinde bulunularak yapılacak çalışmalar hakkında yol haritası belirlendi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum