ÖNEMLİ SEKTÖR, ÖNEMLİ RÖPORTAJ

05 Mayıs 2023 - 15:08
“Kaptanlar Un’u ulusal marka haline getirmek en büyük hedefimiz.”
Çanakkale Medya Grup ve Biga Çarşamba Postası Gazetesi ortak yayını olarak yaptığımız röportajlarımızın bugünkü konuğu Kaptanlar Un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Karan. Biga’da doğmuş ve büyümüş bir firma… Biga’ya iş istihdamı sağlayan Kaptanlar Un hakkında bilgiler aldık kendisinden…
Öncelikle hoş geldiniz röportajımıza. Kaptanlar Un ’un kuruluşu ile alakalı bilgi verebilir misiniz?
Kaptanlar Un Sanayi 1995 yılında kurulup üretime geçmiş bir firmadır. Öncesinde de babamız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karan Bey, 1980 yılında ilk taş değirmeni kurmuş ve 3 yıl işletmiştir. Sonrasında da basri değirmene geçmiştir. Bacanaklar Un ismi altında 1995 yılına kadar devam etmiş. O tarihten sonra beraber çalıştığı ortağından ayrılıp tek başına Kaptanlar Un’u kurmuştur..
Peki, Kaptanlar Un bir aile şirketi bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?
Biz 3 erkek kardeşiz. Hepimiz eğitimimizi tamamladıktan sonra 90’lı yıllar sonunda 2000’li yılların başlarında firmaya dâhil olduk. Bizler de, babamız kadar olmasa da, 25 yıla yakın süredir çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Peki, ürün çeşitliliğinizden bahseder misiniz?
Aslında bizim başlamamızın temelinde de ürün çeşitliliğimiz var. Bir çok firmadan bizi de ayıran bu. Geçmiş tecrübelerimizle beraber bir çok ürün üreten bir firmayız. Baklavalık un, böreklik un, yufkalık un, lavaşlık un, simitlik un, tandırlık un, tam buğday unu gibi 20 çeşit ürün dalına sahibiz. Bunun yanında da kişiye özel, müşteriye özel de unlar yapabiliyoruz.
Peki, birazda pazarlama ağınızdan ve çalışma sisteminizden bahseder misiniz?
Marmara ve Ege Bölgesi tüm il ve ilçelerine hitap ediyoruz. Müşterilerimiz fırınlar ve unlu mamülcüler… Onlara direkt hizmet verebiliyoruz. Bunun yanında bayilerimiz de var. Bayilerimiz kanalıyla da müşterilerimize ulaşıyoruz. Tabi önümüzdeki günlerde sayısı daha çok artacak. Diğer bölgelere de özel unlarımızı sevk edebiliyoruz. Samsun’a, Malatya’ya, Antalya’ya, Adana’ya sevkiyatlarımız oldu. Ayrıca online alışveriş imkanı da sağladık. Müşterilerimiz Hepsiburada ve n11’den de ürünlerimize ulaşabiliyor.
Erdem bey kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
Her geçen gün artıyor istihdamımız ama şu an 50 kişiye ulaştık. Bundan sonra da artacağını ümit ediyoruz.
Peki, Türkiye’de bir çok fuarda katılımınızı görüyoruz. Yerelde olsun ulusalda olsun reklamlarınızı da görüyoruz. Sizlere bunun faydası nedir?
Evet, firmamızı ulusal bir marka haline getirebilmek için yeni müşteriler, yeni potansiyel pazarlara açabilmek için reklamın önemi büyük. Bunun için her yıl iki veya üç fuarlara katılıyoruz. Bunlar uluslararası fuarlar oluyor ve ulusal kanallarda da reklamlarla markamızı tanıtıyoruz.
Biga’da yardımsever bir aile olarak tanınıyorsunuz. Hastanelere yaptığınız bağışlar ve Türkiye’nin son zamanda yaşamış olduğu büyük felaket olan depremde bu bölgeye de yapmış olduğunuz yardımları gördük. Bu çalışmalar hakkında da bilgi verir misiniz?
Bir çok dernek ve vakıfla yardımlarımızı yapıyoruz. Büyük bir felaket yaşadık. Deprem felaketi… Burada da kayıtsız kalmadık halkımız gibi… Un bağışı yaparak orada ki mağduriyete az nebze de ola destek veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Daha önce de bir pandemi süreci yaşadık. Hastanelerimizde büyük yoğunluklar oldu ve bizde hastanelerimizi arayarak neye ihtiyaçları olduğunu sorduk. Onlar da daha çok pike ve yastık kılıfı gibi malzemelere ihtiyaç olduğunu söylediklerinde biz de elimizden geldiği kadar onlara bu ürünleri gönderdik. Ayrıca eğitim konusunda da desteklerimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Öğrencilerimiz var burs verdiğimiz. Ayrıca Kaldırımbaşı Köyü’nde atıl bulunan bir okulumuzu restore ettirip tekrar faaliyete geçmesini sağladık.
Peki, yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında biraz bahseder misiniz?
1995 yılında firmamız kurulduğunda aylık 5 bin ton buğday kapasitesine sahipti. 2010’da bunu 7 bin tona çıkarttık ve geçen sene yaptığımız yatırımlarla 11 bin tona ulaştık. Aylık buğday üretim kapasitemizi arttırmak ve Kaptanlar Un’u ulusal marka haline getirmek en büyük hedefimiz. Tabii ki bundan sonra da firmamızı daha ulusal bir marka haline getirmek için hatta daha uluslararası marka haline getirmek için ihracat çalışmalarımıza da devam ediyoruz ve edeceğiz. Daha önce yaptığımız Uzak Doğu, Afrika ve Arap ülkeleri de dahil dünyadaki ihracat yapılan bir çok ülkeyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda sadece uluslararası marka yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Babamızın başlattığı bu yolda biz 3 erkek kardeş olarak fabrikayı iyi yerlere getirdik ama bundan sonra 3. nesilde firmamıza dahil oluyor. Onlarla beraber de ileride firmamızı daha ileri bir marka haline getirmek en büyük hedeflerimizden bir tanesi.

Kaynak: Biga Çarşamba Postası

YORUMLAR

  • 0 Yorum