MALİYE, NAKİT AKIŞINI KONTROL ETMEK İÇİN YENİ CEZAİ UYGULAMALAR GETİRİYOR

Maliye Bakanlığı, piyasadaki nakit akışını daha etkin bir şekilde kontrol edebilmek için yeni bir uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

MALİYE, NAKİT AKIŞINI KONTROL ETMEK İÇİN YENİ CEZAİ UYGULAMALAR GETİRİYOR
13 Eylül 2024 - 13:54
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, artık sadece fiş vermeyen esnafa değil, fiş almayan müşteriye de ceza uygulanacak. Fiş almayan müşterilere her bir belge için 5 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Taslağa göre, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş veya yolcu taşıma biletlerini almadığı tespit edilen kişilere ceza verilecek. Ancak, nihai tüketici, fiş vermeyen satıcıyı 5 iş günü içerisinde bildirirse ceza almayacak.
Esnaf için ise cezalar her seferinde artacak. İlk kez fiş kesmediği tespit edilen esnafa belirli bir ceza uygulanırken, ikinci kez aynı durumun tespit edilmesi halinde ceza 20 bin TL’ye, üçüncü seferde 30 bin TL’ye, dördüncü seferde 40 bin TL’ye ve altıncı tespitten sonra 100 bin TL’ye kadar çıkacak.
Taslağın detaylarında, çeşitli örneklerle uygulamanın nasıl işleyeceği de açıklanıyor. Örneğin, bir vatandaşın çocuğuna oyuncak aldığı ve bu alışverişte fiş almadığı tespit edilirse, ilgili kişiye 5 bin TL ceza kesilecek. Aynı zamanda, fiş vermeyen satıcıya da özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu yeni düzenleme ile Maliye, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı ve vergi kaybını engellemeyi hedefliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum