Köyümüze Duble Çevre Yolu İstiyoruz!
Biga’ya bağlı Bakacak Köyünde Duble Çevre Yolu ve Araçlara üst geçit istediklerini belirten Emekli Ziraat Teknikeri Mehmet Nair, Karayollarına bağlı Bakacak yolu üzerinde bulunan köyün dışından geçen Akyaprak yokuşunun en kısa sürede düzlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Nair, “2003 yılında Bursa Bölge karayollarının yaptığı ölçümde % 15 çok çok tehlikeli eğim olduğu tespit edildi. % 5'in üstü tehlikeli sayılmakta, özellikle kış aylarında sık sık kazalara neden olmaktadır. Bu yol Çan ilçesi ve ilimize bağlantılı olup 25 köye hizmet etmektedir. Ayrıca sahil yolundan ilimize 30 km daha yakındır. Bu yol yapıldığı zaman yakıt tasarrufu sağladığı gibi sahil yolu trafiğini azaltacaktır. Sahil yolu trafiği en az iki katına çıkacağından sık sık kaza olan Karabiga-Bakacak kavşağına araçlar için üst geçit yapılması zorunludur. Atalarımızın dediği gibi, “Gidemediğin yer senin değildir.”, “Kalkınma köylüden başlar.”, “Milli ekonominin temeli ziraattır.” noktasından hareketle şehirler dolmuştur. Köye dönüş projeleri başlamalıdır. Buda ancak öncelikle ulaşımla sağlanır.” dedi
Biga-Bakacak yolunun toplamda 17 km olduğundan, virajlar kalktığı takdirde en az 10 km’ye düşeceğini belirten Nair, “Köye gidene kadar içimiz dışımıza çıkıyor. Ayrıca çiftçimizin domates ürünlerinin virajları dönerken salçası çıkıyor. Öncelikle büyük tehlike arz eden AKYAPRAK köyü virajı düzlenmeli. Daha sonra Lapseki- Çan yoluna bağlantılı Kaldırımbaşı-Harmanlı (Filik) arası duble çevre yolu olarak projelendirilen ve 1915 Çanakkale Köprüsünün bitimine (2022) denk getirilip aynı gün açılışı yapılmalıdır. Akyaprak Köyü yokuşu hafriyatsız ve yumuşak toprak olduğundan greyderle bile kısa sürede düzlenebilir.Tepe noktası 1 m. bile indirilse tehlike % 10'a inecektir. 2003 yılında Minibüs Boğaz Tur kurulduğunda boğaz köylerine saatli araba olduğundan en az 50 hane köylerine dönüş yapmıştır. Köylerden yüzlerce Kız Öğrenci, okuma fırsatı bulmuştur. Yolu kısalttığımızda daha çok hane şehirden köye geri dönüp tarla ekecek, hayvan besleyecek, üretime dayalı ekonomiye katkı sağlayacaktır. Daha fazla öğrenci okuma fırsatı bulacaktır. Büyük önem arz eden bu yolun en kısa sürede yapılarak bölgeye canlılık getirilmesi için gereğinin yapılmasını istiyoruz.” Dedi.
YORUMLAR