KAMPÜS KOLEJİ'NDEN ÖĞRENCİ VE VELİLERE ÖNERİLER

KAMPÜS KOLEJİ'NDEN ÖĞRENCİ VE VELİLERE ÖNERİLER
20 Temmuz 2020 - 13:04
Liselere giriş sınavı açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklamasının ardından tercih süreci adaylar ve veliler tarafından merak ediliyor. LGS tercih sistemine dikkat çeken Kampüs Koleji Okul Rehber Öğretmeni Mustafa Deniz Tavuş’tan lise tercihlerini yaparken okulların bulunduğu sıralama ile çocuğun sıralamasının uyumuna göre listelerin oluşturulması konusunda uyardı. Kampüs Koleji Okul Rehber Öğretmeni Mustafa Deniz Tavuş’tan LGS tercihleri konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve LGS ile ilgili tercih tüyoları verdi.
 
Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) internet sitesinde açıklandı. Şimdi adaylar için tercih maratonu başlıyor. LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihler geçtiğimiz gün başladı. Tavuş ise LGS tercihleri ile ilgili adayları ve velileri uyardı.
 
Tavuş’a göre, LGS tercihleri, sınav sonucuyla yerleşmek isteyen öğrenciler için ilk adım. LGS tercihlerini yaparken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. Sınavla oluşan sıralama sonrasında ortaya çıkan seçenekler doğrultusunda öğrencilerin tercih listelerini oluşturması gerekiyor. Sonrasında ise hangi kriterler adaya uygun sorusunun sorulması gerekiyor.
 
LGS TERCİHLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
 
LGS tercihleri ile ilgili ailelere ve öğrencilere uyarılarda bulunan Kampüs Koleji Okul Rehber Öğretmeni Mustafa Deniz Tavuş’tan, " Öncelikle sınava giren bütün öğrencilerimizin sınav sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum. MEB’in yayınladığı takvime göre öğrencilerimiz 20 ve 29 Temmuz 2020 tarihleri arasında sınava giren veya girmeyen öğrencilerimiz tercihlerini yapacaklar. Bu yazımızdaki amacımız tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken esaslar ve hususlar hakkında bilgilendirmeler yaparak öğrencilerimizin mağduriyet yaşamalarını engellemek.'' dedi.
 
LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILMALI?
 
LGS tercih sisteminin teknik şekil yönüyle 3 grup tercih hakları olduğunu hatırlatan Tavuş, “İlk olarak öğrencilerimize tavsiyem, MEB’in yayınladığı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu dikkatlice incelemeleri.” Dedi.
 
Rehber Öğretmeni Mustafa Deniz Tavuş’tan LGS tercihleri konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve LGS ile ilgili tercih tüyoları verdi.
 
1.Merkezi Yerleştirme (Sınav Puanıyla yerleştirme) : Geçen sene 5 adet olan tercih hakkı bu sene 10 adete çıkarılmıştır. Yerleştirme esasları; Merkezi Yerleştirme kriterlerine göre öncelikle LGS Puanı ve Okul Başarı Puanına esas alınacak. Eşitlik olması durumunda 8-7-6. Sınıf Yıl Sonu başarı Puanlarına sırayla bakılacak, eşitlik devam etmesi durumunda Devamsızlık, Tercih Sırası ve Yaş kriterlerine bakılacak.
 
Yukarıdaki kriterlere göre nitelikli okullara yerleşmek için tercih listesi oluşturulurken bir önceki senenin puanına göre değil okulların yüzdelik dilimlerine göre tercih listelerini oluşturulmalıdır. Yüzdelik dilimlere göre tercihlerimizi oluşturmamızdaki amaç sınavın zorluk derecesine göre bu sene puanlarda düşme yaşanmasıdır. Ayrıca geçen yıl sınava giren öğrenci sayısı 1.029.555 kişi iken bu yıl 1.472.303 kişidir. Bununla birlikte nitelikli okul kontenjanları geçen yıl 139.660 ‘ken bu yıl 213.128 olmuştur. Velilerimiz ve Öğrencilerimiz 10 adet tercihini oluştururken giren öğrenci sayısı ve kontenjan artışına göre tercih aralığını oluşturmalıdır.
 
2.Yerel Yerleştirme(İkamete dayalı)
 
Öncelikle öğrenci ve velilerimizin Yerel Yerleştirmenin zorunlu olduğunu bilmeleri gerekir.Yerel Yerleştirme tercihi yapılmadan Merkezi Tercihler yapılamayacaktır. Yerel Yerleştirmede 5 tercih hakları bulunmaktadır. Aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edilebilecek. İlk 3 okul Kayıt alanında seçilmek zorunludur. Kılavuzda yerel yerleştirme tercihleri için 3 renkte gruplama yapılmıştır. Yeşil renk (Kayıt Alanında, Mahallesindeki okullar), Mavi renk (Komşu Kayıt Alanında) , Kırmızı renk(İlçe dışı ve diğer illerdeki okullar)
 
Yerel Yerleştirme tercihlerinde İkamet adresi, Okul Başarı Puanı ve Devamsızlık öncelikli kriterlerdir. Eşitlik olması durumunda sırasıyla 8-7-6.Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanları dikkate alınacaktır.
 
3.Pansiyonlu Okullar
 
Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme kapsamında herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, okulun pansiyon kontenjanını (kız ve/veya erkek) ve yerel yerleştirme sonucunda kalan toplam boş kontenjanını aşmayacak şekilde, pansiyonlu okul tercihlerine yerleştirilirler. Ancak, yatılılığa ilişkin durumları Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin yerleştirme ile ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Pansiyonlu okullar tercih ekranlarında yalnızca Diğer Kayıt Alanındaki pansiyonlu okullar yer alacaktır. Bu tercih türünde de öğrencilerin 5 adet tercih hakkı bulunmaktadır.
 
LGS TERCİH KILAVUZUNU İYİ OKUMAK GEREKİYOR
Ailelerin bu kısımda LGS tercih kılavuzuna hakim olmaları gerektiğini belirten Tavuş, ÖZEL BİGA KAMPÜS KOLEJİ olarak öğrenci ve velilerimize tavsiyemiz, kılavuzu dikkatlice incelemeleri ve tercihlerini oluştururken uzmanlardan yardım almalarıdır. En önemli husus ise tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından http://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili okul müdürlüklerine onaylatılacaktır. Tüm bu tercih sürecinde öğrenci ve velilerimize ÖZEL BİGA KAMPÜS KOLEJİ olarak danışmanlık hizmeti vererek yardımcı olacağız. Sonuçların şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyor, mutlu ve sağlıklı yarınlar diliyoruz.” Diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum