İSMAİL KAŞDEMİR İLE ÇOK ÖZEL RÖPORTAJ

Kaşdemir; “Çanakkale dediğimiz zaman Türk Milletinin kalbi başka bir heyecanla atmaya başlar.”

28 Eylül 2023 - 11:32
Merhaba Biga Çarşamba Postası Gazetesi ve Çanakkale TV izleyicileri. Bugün 24.Dönem AK Parti Çanakkale Milletvekilliği yapmış şu anda Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı görevini sürdüren İsmail Kaşdemir ile birlikteyiz.
Öncelikle Cumhurbaşkanı tarafından görev sürenizin uzatılması nedeniyle hayırlı olsun diliyoruz.
KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?
Çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Biraz heyecanlıyım çünkü Biga’dan gelen ve memleket kokusunu hissettiğim bir röportaj yapıyoruz. Ben Çanakkale’nin Biga ilçesinin Balıklıçeşme köyünde doğdum. Ailem hâlâ orada yaşıyor. İlkokulu ve Ortaokulu köyümde okuduktan sonra yatılı okulu hayatı ile Ankara Hukuk Fakültesi sürecim ve avukatlık hayatım başladı. Sonra Çanakkale Milletvekilliği yaptım. Şimdi de Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı görevini ifa ederek memleketime hizmet ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz günlerde tekrar buraya atamamın yapılmış olması sebebi ile de Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bu müstesna topraklarda bize çalışma, görev yapma imkânı tanıdığı için. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı çok şerefli bir görev, çok önemli bir görev ama tabi bunun yanında da çok veballi bir görev. İnsanın her türlü görevden daha fazla çalışılması gereken bir coğrafya burası. Bizde arkadaşlarımız ile beraber bu veballi göreve talip olduk. Orada işin hakkını vermek için o topraklara hizmet edebilmek için o toprakların hizmetkârı olmak için de çok çalışıyoruz. Bundan sonra daha çok çalışmaya da devam edeceğiz.
TARİHİ ALAN’DAN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ? KAÇ YILDIR TARİHİ ALAN BAŞKANI GÖREVİNDESİNİZ?
Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı görevimde 7 yılım bitti. Ekimin 12’sinde 7 yılı doldurmuş ve 8 yıla doğru yürümeye başlayacağım bir dönem olacak. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı 2015 yıllında kurulmuş. Çanakkale Savaşları 100. yıl döneminde özel bir kanunla, Meclisteki bütün partilerin, milletvekillerinin ittifakı ile oy birliği ile kurulmuş müstesna bir kurum. 2015’ten beri faaliyet gösteriyor. Çanakkale Tarihi Alan, Çanakkale ruhunun ortaya çıktığı, Cumhuriyete giden yolların başladığı, Kurtuluş Savaşımıza giden yolun da ilk adımlarının atıldığı ve tabi ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de tarihi sahnesine çıktığı bir yer. Çanakkale Tarihi Alan bir defa dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı. İnşallah yapmış olduğumuz çalışmalarla da dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline doğru emin adımlarla da ilerliyor. Burası Türk Milletinin kalbi, ortak değeri. Çanakkale dediğimiz zaman Türk Milletinin kalbi başka bir heyecanla atmaya başlar ve tabiri caizse Çanakkale dendiği zaman da akan sular durur. Her yıl milyonlarca insanımızın koşarak Çanakkale ruhunu teneffüs ettiği bir yer haline geldi. Çanakkale Tarihi Alan’ın altı kefensiz binlerce kahramanla dolu. Merhum Akif’in ifadesi ile  “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme” diyeceğimiz yerler. Biz de buradaki müstesna toprakların önemini çok iyi biliyoruz. Türk Halkı burayı çok seviyor, gözü gibi bakıyor. Biz de bu kadar kıymetli topraklara gözümüz gibi bakıyoruz. Ecdâdımızdan kalan bütün eserlere restore ederek, orijinalliğini koruyarak, dokusunu bozmayarak daha iyi hâle getiriyoruz. Gerçekten dokunmadığımız kale, tabya, siper kalmadı. Yeni Şehitlikler ortaya çıkarıyoruz ve onları hemen ihya ederek ziyarete açık hale getiriyoruz. Çanakkale gerçekten bu milletin kalbi. Tabiri caizse Çanakkale bu ülkenin manevi başkenti, herkesin ortak değeri. Herkesin mutlaka ailesinden, köyünden biri buraya gelip yaşayıp ya gazi ya şehit olmuştur. Dolasıyla Çanakkale bu milletin gelecekte beraber yaşama duygusunun en yükseğe çıkmış halidir. Çanakkale ruhu işte tam olarak budur.
TROYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’Nİ YAPTIĞINIZ BASIN AÇIKLAMASIYLA DEĞERLENDİRMESİNİ YAPTINIZ. TROYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNDEN RÖPORTAJIMIZ İÇİN DE KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?
Troya Kültür Yolu Festivali geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Çanakkale’de yapılmıştı ve çok sevilmişti. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bizde bu işin koordinasyonundaydık. Sayın Bakanımız seneye bunu tekrar yapacağını ifade etmişti. Bu yıl tekrar Kültür Yolu Festivali yapıldı. 9 Eylül ve 17 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’nin bütün insanları koşarak bu festivale destek verdi. Çocuklar, yaşlılar, gençler ve kadınlar buraya geldi ve herkes kendinden bir parça buldu bu etkinliklerde. Bizimde zaten amacımız bu etkinlikleri yaparken sanat, kültürü ve müzik üzerinden insanları bir araya getirmekti. Tam da amacına uygun bir festival oldu. Çanakkale halkı bu festivali çok sevdi. Bütün ilçelerden buraya insanlarımız geldi hata başka ilerden gelen insanları burada görmek misafir etmek bizi hem mutlu etti hem de festivalin amacına ulaştığımızı göstermiş oldu. Gerçekten bu festival Çanakkale için bir fırsattı, şanstı. Esnafımız çok mutlu oldu, Ticaret yapanlar çok mutlu oldu, mekân sahipleri çok mutlu oldu ve oteller doluydu. Tanıtım anlamında Türkiye’de 9 gün boyunca Çanakkale konuşuldu Çanakkale’de yapılan etkinliklerde tüm Türkiye’de duyuruldu hata Dünyada Çanakkale’yi tanıtma imkânına sahip olduk. Zaten bu festivallerinde amacı bu hem tanıtım faaliyeti gerçekleştirebilmek hem de bir ekonomi canlılık ortaya koymak. Bunların hepsi tam olarak ortaya çıkmış oldu. Ama esas güzel olan her gün on binlerce hata bir akşam yüz bin insan festivale çok büyük bir nezaketle çok saygı duyulacak yol ve yöntemle geldi, konserini izledi ve yine aynı şekilde konser alanını terk etti. Ne bir kavga vardı, ne bir gürültü vardı, ne bir tartışma vardı işte Çanakkale halkı tam da bu. Ben tüm Çanakkale halkına gönülden teşekkür ederim.
BİR ÇOK PROJENİZ VAR HEPSİNİ TAKİP EDİYORUZ VE TAKDİR TOPLUYOR. BU PROJELERDEN BİRİDE GELİBOLU TARİHİ SUALTI PARKI.. PROJELERİNİZ VE YENİ PLANLANAN PROJELERİNİZ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Gelibolu Sualtı Parkı dünyanın en önemli sualtı dalış merkezlerinden birisi olma yönünde ilerliyor. Çanakkale’de suyun altında bir tarih yatıyordu fakat bu suyun altındaki batıklar o dönem bir takım gerekçelerle dalışa yasak bölge olarak ilan edilmişti. Biz yapmış olduğumuz çalışmalarla burayı dalışa yasak bölge olmaktan çıkartarak ve bir proje yaparak burayı bir sualtı parkına dönüştürdük. Şu anda 1. Dünya savaşı temalı 150km²’lik alanda 21 dalış noktası olan ve dünyanın en büyük sualtı parkını oluşturduk. Çokta merak edilen bir yer haline geldi ve dünyanın çok yerinden sualtı meraklıları, fotoğrafçılar, dalgıçlar koşarak Çanakkale’ye gelmeye başladılar. Biz Gelibolu Sualtı Parkı’nın çok farklı bir özelliğe sahip olduğunu ifade ediyoruz. Çünkü 21 ayrı dalış noktası ve hepsinin hikayesi gerçek olan batıklar var. Dünyada böyle bir yer yok. Yani Gelibolu Sualtı Parkı’nda dalış yapan insanlar sadece suya dalış yapmıyor. Aynı zamanda tarihi bir yolculuk yapıyor. Tabiri caizse zaman tünelinde bir yolculuk yapmış oluyorlar. Dolayısıyla bütün sualtı severlerin dünyanın her yerinden Çanakkale’ye geldiğini gözlemliyoruz. Bu yıl sonunda tam rakamları almadım ama 5binden fazla dalgıç Çanakkale’ye gelmiş olacak. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak bizim bir hayalimiz var, Gelibolu Sualtı Parkı’nı dünyanın en önemli 3 dalış merkezinden biri haline getirmek. Çok yakın zamanda göreceksiniz Gelibolu Sualtı Parkı binlerce dalgıcın dalmaya geldiği, burada kaldığı daha iyi bir yer haline gelecek. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu projemizin arkasındayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu projeye destek veriyor. Tüm sualtı camiası bu projeye destek veriyor. Yani Gelibolu Sualtı Parkı çok yakın bir zaman içerisinde dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi haline gelecek.
SON OLARAK HALKIMIZA SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?
Ben Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı adına halkımıza çok teşekkür ediyorum. Türk Milleti Çanakkale’ye çok sahip çıkıyor. Tarihi Alan Başkanlığı olarak yapmış olduğumuz tüm faaliyetlerde bize destek oluyor. Çanakkale bu milletin ortak değeri. Çanakkale Tarihi Alanda ki Çanakkale ruhunu teneffüs etmek başka bir duygu. Herkesin Çanakkale’ye gelip bu duyguyu yaşaması gerekiyor. Özellikle çocukların ve ailelerin Çanakkale’ye gelip bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, Çanakkale’de hangi büyük fedakarlıkların yapıldığını anlamaları için gelip görmeleri ve bu manevi duyguyu hissetmeleri gerekiyor. Tarihi Alan Başkanlığı olarak hayalimiz, Çanakkale’yi gelip görmeyen kimse kalmasın istiyoruz. Bu yıl 4 Milyona yakın insanımız Çanakkale’ye gelerek Tarihi Alanı ziyaret etti. Ama bu yeterli değil tabi ki… 5 milyon, 10 milyon ama en nihai olarak bir gün tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gelip Çanakkale’yi görecek ve bu ruhu teneffüs edecekler. Hatta bu da yetmez ülke dışından birçok turist Çanakkale’yi görmeye gelecekler. Tarihi Alan ve Çanakkale, Türkiye’nin buluşma noktası. Herkesin Çanakkale’ye koşup gelmesini gerektirecek çok büyük özellikler var. Özellikle Tarihi Alan bu konuda çok zengin bir yer. Ben bütün vatandaşlarımızı Çanakkale Tarihi Alan’a davet ediyorum. Çanakkale ruhunu teneffüs etmeye davet ediyorum ve Cumhuriyet’e giden yolların başladığı, Kurtuluş Savaşı’na olan inancın ortaya çıktığı ve tabi ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine ilk adım attığı Çanakkale Tarihi Alan’a herkesi ama herkesi davet ediyorum. Nasıl 108 yıl önce atalarımız dedelerimiz her köyden, her ilçeden, her kentten koşup buraya gelmişse yine onların torunu olarak Çanakkale Tarihi Alan’da buluşmaya, atalarımızı, acdadımızın o büyük kahramanların ayak izlerini görmeye davet ediyorum.
Ayrıca buradan Biga’ya, Bigalı hemşehrilerime selam ediyorum. Biga’yı çok seviyorum. Biga çok farklı çok özel bir yer. Tarihten gelen o Bigalı olma duygusunun her zaman yaşlandığı bir yer. Dolayısıyla bizim çocukluğumuzun, gençliğimizin hatta hayata ilk başladığımız yer. Biga’ya selam olsun.

Kaynak: Biga Çarşamba Postası
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum