"HERKES PANİK HALİNDE GEREKSİZ PANİĞE KAPILMAYALIM"

Belediye Meclisi’nin yaptığı olağanüstü toplantısında Çanakkale’deki yapıların denetimi konusunda oluşan kamuoyu fikirleri konuşuldu. Belediye Meclis Üyesi Egemen Ergun, yapı denetime yönelik önemli açıklamalarda bulunurken Çanakkale halkının paniğe kapılmasına gerek olmadığını dile getirdi. Ergun ayrıca, yapı denetimde kullanılan çip uygulamasından bahsetti.

"HERKES PANİK HALİNDE GEREKSİZ PANİĞE KAPILMAYALIM"
22 Şubat 2023 - 13:15
Belediye Meclis Üyesi Egemen Ergun, Maraş merkezli depremin ardından gündem olan Çanakkale’de yapıların güvenliği üzerine Belediye Meclisi’nin depreme özel olağanüstü toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
“ÇANAKKALE’DE YAPI DENETİM SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE’NİN EN İYİ İŞLEYEN FİRMALARI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Ergun, Çanakkale’de yapı denetim uygulamalarına yönelik açıklamasında “Kanun nezdinde bizim sorumluluğumuzu belirten kanun Yapı Denetim Kanunu, 4708 sayılı kanun. Biz de sorumluyuz, müteahhit de sorumlu. Eğer müteahhitten iskân aldıktan sonra başka istekleri olduysa mal sahibi sorumlu. Öncelikle beton aşaması en önemli konu. Çanakkale’de yapı denetim sektörünün Türkiye’nin en iyi işleyen firmaları olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’de en kötü denetlenen binanın bile bir Maraş, Hatay depreminde yaşanan acıları yaşatmayacağını düşünüyorum. Arkadaşlarıma bu noktada güveniyorum. Maraş ve Hatay depremlerinde betonların nasıl patladığını oradaki hasar tespitine giden arkadaşlarımızdan öğrendim. Fotoğraflardan da bunları net bir şekilde çıkarabiliyoruz. Bizim burada beton üreticilerimiz de gayet başarılı işler çıkarıyorlar” ifadelerini kullandı.
“KAÇAK İŞLER YAPANLARIN ÇOK CİDDİ CEZALARI VAR”
Yapı denetimde kullanılan çip uygulamasını açıklayan Egemen Ergun “Bizim aldığımız numuneler, numune alım işlemleri kesinlikle bir kaçak kucak olmadan yapılıyor. Numune alım işlemleriyle ilgili standardı bakanlık çıkarıyor. Bizim ASELSAN yapı denetim şirketlerinin ASELSAN’dan aldığı yapı denetim çipleri var. Bu çipleri numunelerin içine koyuyoruz. Laboratuvarların el terminalleri var. Bu numuneyi aldıktan sonra el terminaliyle numunenin üstüne geçirdiğinde bizim yapı denetim görevlilerimizin cep telefonuyla girdiği ASELSAN’ın uygulaması üzerinde direkt yapının bilgileri çıkıyor. Bu ne demek oluyor? Yapı denetim orada mı, laboratuvarın numunesi standarda uyuyor mu? Laboratuvarın standarda uyuyor olmasını da şöyle yaptılar. Standarda belli mikserlerden numune alınıyor çünkü. Mikserlere kare kod koydular. Bu karekodu da de el terminallerine okutuyorlar. Bakanlık o çip üzerinden numunenin hangi mikserden, numunenin karışım oranları, su oranları, beton sınıfı, plakası dahil her şeyi görebiliyor. Kırımlar da laboratuvarın beton pres makinesinden buna bağlı olarak yapılıyor. Çipsiz betonu laboratuvarlar kıramıyorlar. Yani bununla ilgili kaçak işler yapanların çok ciddi cezaları var” açıklamasında bulundu.
“HERKES PANİK HALİNDE”
Ergun ayrıca “Laboratuvarların teminat mektup değerlerini bilmiyorum ama yapı denetimlerin teminatları 2 milyon TL. Çok ciddi bir rakam. Sektörde belki de müteahhitten böyle bir teminat alınmıyor şu anda. O yüzden ben herkesi anlayışla karşılıyorum, herkes panik halinde. Günlerdir telefon alıyorum. Denetlediğimiz binalardan beton sonuçlarını dosyalayarak vatandaşlara verme planı yaptık. İsteyene beton sonuçlarımızı paylaşıyoruz. Biz belediyemizin de desteğiyle çok başarılı işler yaptığımızı düşünüyorum. Konan maddelerle daha da iyileştireceğiz. O yüzden vatandaşlarımızdan biraz sakin olmalarını istiyorum. Gereksiz paniğe kapılmayalım” dedi.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum