HEKİMLERİN GREVİ BAŞLADI

14 Mart Tıp Bayramı’nda, sendikalar bir araya geldiler ve omuz omuza basın açıklamasında bulundular. Ayrıca, 14 Mart Tıp Bayramı’nda hekimler iş bırakma eylemine başladılar. Bayram ile grev aynı tarihlere denk gelirken, hastanelerde 14-15-16 Mart tarihlerinde grev uygulanacak.

HEKİMLERİN GREVİ BAŞLADI
14 Mart 2022 - 17:20
Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin oluşturdukları STK’lar, 14 Mart Tıp Bayramı’nda bir araya geldiler. Tıp Bayramı ile grev aynı tarihe denk gelirken, STK’lar tarafından, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasına Çanakkale Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği, Hekimsen ve SES sendikaları katıldı.

Her sendika hem günün anlam ve önemine binaen hem de grevle ilgili açıklamada değerlendirmelere yer verdiler. SES adına açıklamayı Canan Coşar, Tabip Odası adına Güleda Erensoy, Aile Hekimleri Derneği adına Özgür Alavcı, Hekim Birliği adına Sema Köksal, Hekimsen adına Gülderen Öztürk okudu.
SES tarafından yapılan açıklamada talepler, “Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun. Performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın. 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın. Yıpranma payı, tüm sağlık emekçilere yıllık 90 tam gün üzerinden uygulansın. OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın. Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin. Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerin açılmasına son verilsin.
Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kabul edilsin. Hukuksuz ihraçlar derhal göreve başlatılsın. Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı payları ve ilave ücretler kaldırılsın. Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleriyle, toplum da siyasal organlar eliyle süreçlere dâhil edilsin. Şehir hastanelerine, özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçeler kamu sağlık kurumlarına aktarılsın. Her işyerine kreş açılsın, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda kalmasın. Kamu sağlık kurumları demokratik bir yapıya kavuşturulsun” ifadeleri yer aldı.

Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, “Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemiz ile olacak. İşte bu nedenle emeğimiz için, zaferimiz için, sağlığımız için, taleplerimizin karşılanması için görevdeyiz. Hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethaneye dönüştüren sağlık anlayışı iflas etmiştir” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum