FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Kampüs Ofisi açıldı.

FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ
06 Aralık 2023 - 11:18
3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Engelli Öğrenci Birimi Açılışı ve Fırsat Eşitliği Temelinde Kapsayıcılık Temalı bir panel düzenlendi.  Etkinliğe; Çanakkale Vali Vekili Hakkı Uzun,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kalkan ile üniversite mensupları katıldı.
ENGELSİZ KAMPÜS OFİSİ AÇILDI
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu “Üniversitemizin özel gereksinimli öğrencilerine yönelik hizmetlerini daha da güçlendirmek ve kapsayıcı bir üniversite ortamı oluşturmak amacıyla önemli bir adım” olarak nitelendirdiği ofisin açılış töreninde yaptığı konuşmada; “Özel gereksinimli öğrencilerimiz, üniversitemizin değerli birer parçasıdır. Onların öğrenimlerini en iyi şekilde sürdürebilmeleri için gerekli tüm desteği sağlamaya kararlıyız. ‘Engelsiz Ofis’, engelli öğrencilerimizin akademik, sosyal ve kültürel yaşamlarında karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmaya ve üniversite yaşamlarında daha aktif rol almalarını ve başarılarını artırmalarına yönelik bir merkez olacaktır. Bu merkezde, özel gereksinimli öğrencilerimize danışmanlık, rehberlik ve destek hizmetleri sunulacaktır. Özel gereksinimli öğrencilerimizin üniversitemizdeki başarılarının artarak devam edeceğine olan inancım tamdır. Bu merkezin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Açılışının ardından heyet, ofisi gezerek faaliyetler hakkında bilgi aldı.
FIRSAT EŞİTLİĞİ TEMELİNDE KAPSAYICILIK PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Göklen Yılmaz, Konservatuvar Öğrencileri Ali Onur Sarı ve Ayşe Tuğçe Kılınç ile ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Batuhan Kil tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kalkan’ın moderatörlüğünde panele geçiş yapıldı. Panelin, dünya genelinde engelli bireylerin haklarına ve yaşamlarına dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlendiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kalkan konuşmasına 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tarihsel gelişimine değinerek başladı. “Engellilik, sadece bireyin fiziksel veya zihinsel bir kısıtlamaya sahip olması anlamına gelmez; aynı zamanda toplumun onlara karşı tutumları, yapılanmaları ve fırsat eşitliği gibi konuları da içerir. Her birey, farklı yeteneklere sahip olabilir, ancak bu farklılıkların her birinin bir değeri ve güzelliği vardır. Engelli bireylerin karşılaştığı engelleri kaldırmak için çaba göstermeli, onlara yönelik ayrımcılığı sonlandırmalı ve fırsat eşitliğini sağlamalıyız.
Bugün, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmekle birlikte, aynı zamanda onların güçlü yanlarına ve başarılarına da odaklanmalıyız. Engelli bireylerin başarı hikâyeleri, bize gösteriyor ki engelleri aşmak mümkündür. Sonuç olarak, Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin haklarına saygı göstermek, farkındalık yaratmak ve birlikte daha kucaklayıcı bir toplum oluşturmak adına bir fırsattır. Hep birlikte, daha adil, anlayışlı ve eşit bir dünya için çaba gösterelim. Engelli bireylerle dayanışma içinde olalım ve onlara eşit fırsatlar tanıyalım” dedi.
Panelist Aydın Kil, engelli bir bireyin ebeveyni olmanın zorluklarını anlattığı konuşmasına, sunduğu fırsat eşitliği imkânları için Üniversiteye teşekkür ederek başladı. Otizmli bir bireyin velisi olduğunu vurgulayan Kil, “Çocukluğu zor geçen, takıntıları olan bir çocuktu. Özel eğitim süreci ile beraber yavaş yavaş problemli davranışları azalmaya başladı. Benzer durumları yaşayan ebeveynlerin, bu uzun maratona hazır olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Eğitim sürecinde karşılaştıkları zorlukları aktaran Kil, Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Otizm Müzik Yaz Okulu’nun eğitimlerine de değinerek 7 yaşından büyük ve müziğe yatkın, Türkiye’nin her yerinden çocuklarımızı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde yeteneklerini geliştirmeye davet etti.
Panelist Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nagehan Çetin konuşmasına “Her daim engelli bireylerin yanında olan Üniversiteye, emeklerinin karşılığını aldığını görmekten mutlu olduğunu belirterek başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mezunu olduğunu ve Üniversiteyi engelsiz üniversite olma noktasında istekli okuduğunu belirtti. Çetin, “Biz dernek olarak da öğrencilere ve isteyen halktan herkese yazı, bilgisayar kursu gibi kurslar veriyoruz. Farkındalık yaratmak isteyen herkesi bu eğitimlerimize katılmaya davet ediyoruz” dedi.
HEDEFİMİZ; FIRSAT EŞİTLİĞİ SUNAN, ERİŞİLEBİLİR ÜNİVERSİTE OLMAK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya konuşmasına görme engelli bireyler için kendisini ve salonu tasvir ederek başladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya “Bugün burada 3 Aralık Dünya Engelliler günü kapsamında Fırsat Eşitliği Temelinde Kapsayıcılık Temalı Farkındalık Paneli için bir arada bulunuyoruz. Üniversitemizin temel değerlerinden biri olan fırsat eşitliği ve kapsayıcılık konularına odaklanarak bu önemi değerleri nasıl daha etkin bir şekilde benimseyebileceğimizi ve benimsetebileceğimizi düşünmek üzere bir araya geldik. Rektörlük olarak üniversitemizin her bir bireyi için eşit fırsatları sağlamak, kapsayıcı bir öğrenme ortamı oluşturma taahhüdümüzü bir kez daha vurgulamak istiyorum. Üniversitemizin amacı sadece bilgi transferi değil, aynı zamanda çeşitli bakış açılarıyla zenginleşen sosyal beceriler kazanan ve kültürel çeşitliliği kucaklayan bireyler yetiştirmektir. Üniversitemiz erişilebilir kampüs sloganıyla son zamanlarda birçok çalışmaya imza attı. Bunların en önemlilerinden biri de dezavantajlı öğrencilerimizin öğrenimlerini desteklemek amacıyla alınması gereken önlemleri ve yapılması gereken düzenlemeleri içeren yönetsel düzenlemelerdir” dedi.
Prof. Dr. Gökkaya, öğrencilere seslenerek fırsat eşitliğine ve kapsayıcılığa öncülük ederek sadece kendilerine değil, çevrelerindeki herkese ilham kaynağı olacaklarının altını çizerek “Bizim üniversitemiz kapsamında engelsiz bir üniversite yaratmak özel öğrenime ihtiyaç duyan tüm bireylere aktif halde bu kampüsün içinde aktif çalışmasını, yaşamasını sağlamak onlara sağlayacak, üretken yenilikçi veya yeniliklere kendini kapatmış olan bireylere çok ciddi bir ilham kaynağı olacaktır. Farklılıklarla mücadelemiz bireylerle başlayacak. Bu nedenle burada bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz” dedi.
Panel, soru ve önerilerin ardından belge takdimi ile sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum