ÇTSO'DA AKUT AFET BİLİNÇLENDİRME SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Deprem felaketi yaşandığı günden bu yana afet bölgesine sürekli destek olan ve Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu belirterek önleyici tedbirler alınması gerektiğini her fırsatta vurgulayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim ve Meclis Kurulu’nun koordinatörlüğünde “Deprem Bilinçlendirme Semineri” gerçekleştirildi.

ÇTSO'DA AKUT AFET BİLİNÇLENDİRME SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
13 Temmuz 2023 - 11:11
Seminer, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve AKUT Gönüllüsü Armağan Aydeğer’in konuşmasıyla başladı.
AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Ongan tarafından verilen Seminerde ilk olarak, AKUT’un çalışmaları, faaliyet alanları ve afet bilinci stratejisi aktarıldı. Ongan, özellikle deprem gündemi üzerinde durarak, Çanakkale’nin deprem ve sel felaketleri konusunda riskli bir bölgede yer aldığı vurguladı.
AKUT’un Mustafa Kemal Atatürk’ün Önderliğinde, felaket öncesi tedbir bakış açısını benimseyerek çalışmalar yürüttüklerini belirten Burç Ongan; “Biz AKUT olarak afeti deprem öncesi, deprem anı ve sonrası olacak şekilde 3 aşamada değerlendiriyoruz. Bunun en önemli aşaması ise afet öncesi evresidir. Çünkü öncesinde alacağımız tedbirlerle can ve mal kaybını minimum düzeye indirebiliriz. Bu aşamada ilk yapılması gereken depreme dirençli ve yönetmeliğe uygun binalar yapılmasıdır. Yalnızca iskân değil iş yerlerinin de aynı şekilde koşullara uygunluğu gözetilmelidir. Özellikle sanayi kuruluşlarının faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde biz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumlardan bilgi alarak bir yol haritası belirliyoruz. Depremin sadece insani değil ticari alanda da çok büyük kayıplara sebebiyet verdiğini tecrübe ettiğimiz için Ülke ekonomisine katkı sağlayan bölgelerdeki hasarlara ekstra dikkat edilmesi gerektiğinin bilincindeyiz.
Binaların bakım görmesi, onarılıyor olmasıyla birlikte binanın yapım amacına uygun kullanılması da büyük önem taşıyor. Binanın güvenliğinden emin olduğumuzda sigorta konusunu da atlamamalıyız.
Afet öncesi evresinin en önemli başlığı kesinlikle afet ve acil durum planı hazırlanmasıdır. Ev ve işyerleri için tahliye planı ve hazırlığı yapılmalı ve bunlar herkesin uygulayabileceği şekilde planlanmalıdır. 6 Şubat depremi gösterdi ki işyerlerinin afet planı olması ve acil durumlarda eyleme geçmesi bölgenin tamamına büyük fayda sağlıyor. Özellikle sanayi kuruluşları bir an evvel faaliyet gösterip toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi için planlar yapılmalı” dedi.
Ongan, afet çantası hazırlığı ve içeriği, toplanma noktalarının bilinmesinin önemini ve hem yaşam hem çalışma alanları için tahliye planının yapılması konularında detaylı bilgiler aktardı.
112 ARTIK TEK ACİL DURUM HATTI
Afet esnası evresi için de bilgiler veren Ongan, “Afet anındaki en çok dikkat etmemiz gereken konu sakinliğimizi korumak ve panik yapmamak olmalı. Farklı senaryolar düşünerek mutlaka tatbikat yapmalı, ev ve işyerinde kendimize bir alan belirleyerek doğru davranış şekilleri kurgulamalıyız.
Afet esnasında ve hemen sonrasında ilk yapılan eylem etrafımızı ve yakınlarımızı haberdar etmek oluyor. Panikle hareket ederek telefonlara sarılıyoruz ancak baz istasyonlarının belli bir kapasitesi olduğu için daha büyük bir kaos oluşuyor. Bununla ilgili en kısa, en basit ve kesin çözüm ise kısa mesaj olarak adlandırdığımız SMS atmak olmalıdır. Kendimiz için bölge dışında bir irtibat sorumlusu belirlemeli ve kendisini mutlaka SMS ile bilgilendirmeliyiz. Acil bir müdahaleye ihtiyacımız olma durumunda ise 112’yi aramalıyız. Önceki dönemde acil hatları farklı numaraları içeriyordu ancak bunların tamamı artık 112 numarası altında, bunu unutmamalı ve mutlaka aklımızda yer etmesini sağlamalıyız” dedi.
Ongan, afet sonrası evresinde depreme bağlı gelişebilecek diğer felaketlere dikkat çekerek; “Öncelikle kişisel kontrolümüzü yapmalı, bir yaralanmamız yoksa hızlıca oluşabilecek diğer yangın ve sel gibi felaketler için tedbir almalıyız. Binadaki güç kaynaklarını doğru sıralama ile kapatarak daha büyük bir hasara engel olmalıyız. Doğru kurallarla belirlediğimiz tahliye planlarını uygulayarak kendimizi güvenli bir bölgeye almalıyız” dedi.
“ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI’NA AFET BİLİNCİNE GÖSTERDİĞİ ÖNEM VE İŞBİRLİĞİ SEBEBİYLE TEŞEKKÜR EDERİZ”
Sunumlar ve örnek videolar ile tüm evrelerin detaylıca aktarıldığı Seminer, katılımcıların soruları ile son buldu.
AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Ongan; “ Başta Başkanımız Selçuk Semizoğlu olmak üzere, bu Seminerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan tüm Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim ve Meclis Kurulu Yetkililerine afet bilincine gösterdiği önem ve işbirlikleri için teşekkür ederiz” dedi.
Seminer, AKUT Çanakkale ekibi tarafından Selçuk Semizoğlu’na hiç kullanılmamasını temenni ederek Afet Çantası takdim edilmesiyle son buldu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum