ÇANAKKALE ZEYTİN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çanakkale ilinin Ezine ilçesinin Üvecik köyünde Uluova Süt Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde Zeytin Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu başkanlığında Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Doç. Dr. Sercan Karav’ın moderatörlüğü ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu raportörlüğünde gerçekleştirildi.

ÇANAKKALE ZEYTİN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
26 Ekim 2023 - 10:17
Çalıştaya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Ezine MYO Müdürü Mustafa Ekici, Uluova Çiftliği Genel Müdürü Mesut Buran, akademisyenler, öğrenciler, zeytin ve zeytinyağı üreticileri, özel firmalar ve Çanakkale İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri katılım gösterdi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında, Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinden birinin zeytin olduğuna vurgu yaparak, zeytin ile ilgili dış paydaşlarımızla bu çalıştayda bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: 
“Çanakkale, zeytin yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalıştayın, zeytin üretiminin her aşamasında karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan sorunların çözülmesine yönelik üniversite ve sektör birlikte çalışarak sonuçlar elde edebilir. Her sorunun çözümünde üniversite olarak gerekli akademik ve bilimsel katkı vermeye ÇOMÜ yönetimi olarak hazırız. Üreticilerimiz ve sektör paydaşları herhangi bir sorunda çözüm için üniversite yönetimi ile iletişime geçebilir ve ÇOBİLTUM laboratuvarı analiz olanaklarından yararlanabilirler. Çalıştay kapsamında, zeytin üretim aşamaları, ambalaj, pazarlama, kooperatifleşme, compost üretimi, zeytin karasuyunun bertaraf edilmesi gibi konuların ele alınması sektöre önemli bir katkı sunacaktır.”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, zeytincilik sektörünün gelişmesi için çalıştıklarını dile getiren Rektör Erenoğlu, “Üniversitemiz bünyesinde bulunan Ziraat Fakültesi, merkez laboratuvar, çeşitli araştırma merkezleri ile ilgili meslek yüksekokullarında zeytincilik alanında önemli çalışmalar yürütmektedir” dedi.
Çalıştay kapsamında üniversitemiz öğretim üyeleri zeytin ve zeytinyağı üzerine kendi alanları ile alakalı sunumlar gerçekleştirdi. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu’nun “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite” başlıklı sunumu ile başlayan çalıştayın devamında Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal “Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: OLIVER Projesi” başlıklı, Doç. Dr. Emre Özelkan “İklim Değişikliği ve Zeytin Üretimine Etkileri” başlıklı, Prof. Dr. Yasemin Kavdır “Zeytinyağı Üretiminde Atıkların Değerlendirilmesi” başlıklı, Doç. Dr. Bengü Everest de “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Ekonomik Yönden İncelenmesi” başlıklı sunumlarını katılımcılarla paylaştı.
Sunumların ardından sektörü temsilcilerinin soru, görüş ve önerileri alınarak konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştay Uluova Çiftliği bahçesinde bulunan 800 yıllık zeytin ağacının önünde toplu fotoğraf çekimi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile son buldu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum