BOZCAADA VE IĞDIR'DAKİ ENERJİ SANTRALLERİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bazı enerji santralleri özelleştirme sürecine dahil edildi.

BOZCAADA VE IĞDIR'DAKİ ENERJİ SANTRALLERİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR
10 Ağustos 2024 - 15:19

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Çanakkale'nin Bozcaada ilçesindeki Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Gaziler Hidroelektrik Santrali (HES) özelleştirme programına alındı. Bu santrallerin işletme hakları ve ilgili alanların kullanımı, 31 Aralık 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanan bir süreçle özel sektöre devredilecek.
BOZCAADA RES ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLIYOR
Bozcaada’da bulunan rüzgar enerji santrali, mülkiyet devri hariç olmak üzere, işletme hakkının verilmesi, kullanım izninin devri veya gelir ortaklığı modeliyle özelleştirilecek. Bu kapsamda, santralin üzerinde bulunduğu alanın tahsisi ve kullanım izni de devre konu olacak.
GAZİLER HES DE PROGRAMDA
Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki Gaziler Hidroelektrik Santrali, EÜAŞ ve Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazlarla birlikte özelleştirilecek. Santralin kullanımına tahsis edilen devlet arazileri de bu özelleştirme sürecine dahil edildi.
KAPULUKAYA HES İÇİN DEĞERLENDİRME
Daha önce özelleştirme kapsamına alınan Kırıkkale'deki Kapulukaya Hidroelektrik Santrali’nin de 31 Aralık 2027’ye kadar özelleştirilmesi uygun görüldü. Bu süreçte, santrallerin verimliliğini artırmak ve enerji sektöründe rekabeti teşvik etmek amaçlanıyor.
DENİZLİ VE ANKARA'DA İMAR PLANI İTİRAZLARI REDDEDİLDİ
Özelleştirme süreci dışında, Denizli ve Ankara’da bazı taşınmazlara dair yapılan imar planı değişikliği itirazları da değerlendirildi. Mülkiyeti Sümer Holding AŞ ve Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazlara yönelik itirazlar reddedildi. Özelleştirme programında yer alan bu taşınmazlarla ilgili süreçler devam ediyor.
Özelleştirme süreçlerine yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülürken, ilgili santrallerin devriyle enerji üretiminde verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi
https://www.dunya.com/gundem/canakkale-ve-igdirdaki-bazi-res-ve-hesler-ozellestirilecek-haberi-740782

YORUMLAR

  • 0 Yorum