BİGA TSO BAŞKANI'NDAN ÜYE HİZMETLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA..!
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan: “En önemli amacımız üyelerimizin üretmesi ve gelişmesi, Türkiye’nin büyümesi…”
Üyelerimizden alınan beklenti ve talepler çerçevesinde, Hükümet nezdinde çözüme kavuşturulan hususlar:
En önemli amacımız üyelerimizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamak ve bu yolda karşılarına çıkan sorunlara çözüm üretmektir. Üyelerimizin bizlere ilettiği sorunları çözmek ve taleplerini karşılamak üzere yoğun mesai harcıyoruz. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de destekleri ile hükümet nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Yakın dönemde bu çalışmalarımız sonucunda birçok alanda reform sayılabilecek düzenleme tamamlandı, yasa ve mevzuat değişiklikleri hayata geçti.
Üyelerimize ve ekonomimize katkı sağlayacak taleplerimiz doğrultusunda yakın dönemde hayata geçen reformları; Şirket Kuruluş İşlemleri, İcra-İflas Mevzuatı, İnşaat İzinleri ve Tapu İşlemleri, Dış Ticaret İşlemleri, Finansmana Erişim, Vergi Beyannamelerinin Birleştirilmesi olarak sıralayabiliriz.
Şirket Kuruluş İşlemleri ile ilgili reformlar kapsamında, tüm kuruluş işlemleri Odamızda gerçekleştirilmeye başlandı ve Odamız Tek Durak Ofis oldu. Kuruluşlarda yer alan 7 prosedür 1’e indi. Böylece; İmza onay ve defter onayı yalnızca Ticaret Sicili Müdürlüğü’müzde gerçekleşecek, Rekabet Kurumu Payı Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce alınacak, Limited Şirketlerde % 25 sermaye blokajı kalkıyor, artık Maliye her şirkete yoklamaya gitmeyecek, SGK kaydı otomatik gerçekleşecek.
İcra-İflas Mevzuatında Yapılan Reformlar
İflas Erteleme kalkacak ve 6-7 sene alabilen süreç 2-3 ay ile sınırlanacak. Alacaklının haklarını koruyan daha adil bir sistem olacak. Şirketin devamlılığı esas tutulacak ancak şirket devam ettirilemiyorsa hızlıca tasfiye edilecek.
İnşaat İzinleri ve Tapu İşlemlerinde Yeni Bir Dönem Başlıyor
İnşaat izinlerinde mevcuttaki 18 prosedür 6’ya iniyor, Belediyelerin çeşitli birimleri tarafından yapılan 12 işlem 5’e düşüyor ve Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı 18’den 1’e düşürülüyor. Kurumlar arası elektronik bağlantılarla artık; şantiye için SGK işyeri kaydı otomatik olarak oluşturulacak, “SGK-Vergi borcu yoktur” yazıları elektronik ortamda belediyelere aktarılacak, Tapuda cins tahsisi, iskân izni alındıktan sonra otomatik olarak gerçekleştirilecek, Belediyeler ile tapu idareleri arasında emlak vergi beyanının elektronik ortamda paylaşılması sağlanacak.
Ticari Uyuşmazlıklar Daha Kolay Çözülecek
100 bin TL altı ticari yargılamalar basit yargılama usulüne tabi olacak. Böylece, davalar tek hakim ile görülecek, hızlıca karara bağlanacak. Yatırımcılar 10-20 bin liralık alacak için 2-3 yıl beklemeyecek. Ticari uyuşmazlığın arabuluculuk ile çözümlenmesi halinde mahkeme harçları iade edilecek.
Dış Ticarette Zaman Kaybına Son Veriliyor
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasını almak kolaylaşıyor, Dolaşım ve Menşe belgeleri elektronik ortama taşınıyor, Bakanlık görevlileri ile gümrük personelinin çalışma saatleri uyumlaştırılıyor. Artık gümrükte denetim için uzun süre beklenmeyecek. Azami tarife uygulaması ile ordino, ardiye ve müşavirlik ücretlerine üst sınır getirilecek.
Finansmana Erişim Artık Daha Kolay
Taşınır rehninin kapsamı genişletiliyor; faiz, sigorta gibi hukuki getiriler, doğal ürün, ikame ürün, nihai ürün, alacakları rehin edilebilecek. Hasat döneminde elde edilecek mahsül şimdiden rehin edilip kredi kullanılabilecek. Rehin paraya çevrilirken alınan vergi kesintileri rehinden sonraya taşınıyor. Kredi kullanılırken verilen ipotek, satış şerhi gibi işlemler elektronik olarak gerçekleştirilecek, tapuya gitmeye gerek kalmayacak.
Vergi Beyannameleri Basitleşiyor
Uzun zamandır üzerinde çalışılan Muhtasar ve SGK beyannameleri birleştiriliyor. Ortalama olarak bir şirketimiz yılda 40-45 beyanname veriyor, şimdi bu beyanname sayısı 12 adet azalacak, işlem süresi ve mali yüklerde buna bağlı olarak azalacak. Uygulama Temmuz ayından itibaren geçerli olacak.
Maliye Alanında Talep Ettiğimiz Konularda Gelişmeler Yaşanıyor
Sanayi yatırımlarında yeni teşvikler hayata geçiyor. Yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası uygulanacak. Ve burada sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin imalat sanayinde kullandıkları makine ve teçhizat için Yatırım Teşvik Belgesi aranmayacak. Bu kapsamda alınan makine ve teçhizata hızlı amortisman uygulanabilecek. Ayrıca, yeni araç alımında hurda indirimi, ÖTV indirimi olarak 2019 yılı sonuna kadar uygulanacak. Amme alacaklarının tahsilinde haczedilmiş malların tespit edilen değerinin yüzde on fazlasının ödenmesi şartıyla haciz kaldırılacak ve aynı mala 3 ay müddetle tekrar haciz konulmayacak.
Tüm işletmelerimizin sorunu olan Devreden KDV’nin iadesi ile ilgili taleplerimizde sona yaklaşıyoruz. Kısa bir zaman içinde KDV iade başvurularının hızlı sonuçlandırılması ve indirimli KDV uygulaması yerine sektörel tek oran uygulamasına geçilmesi ile ilgili düzenlemeler gerçekleşmiş olacak.
KOBİ’lerimize Finansman Sağlayacak Projeler Başarı ile Gerçekleştirildi
Finansmanda yaptığımız inovasyon ile Merkez Bankası’nın bankalara verdiğinden daha düşük faizle üyelerimize kredi imkânı sağladık. Üyelerimize nefes olduk. Üyelerimize yıllık % 9,90 oran ile 8,9 milyon TL tutarında kredi kaynağı oluşturduk. KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi ile bu destek artarak devam etmiş oldu. Bu noktada Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin artırılması ile büyümeye katkı sağladık. KGF sistemi ile KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başlamış oldu. 2018 yılında Nefes Kredisi’ne yeni bankalar ekleyerek devam edeceğiz. Üyelerimiz aylık % 1,09 maliyet ile 200 bin TL’sına kadar kredi kullanabilecek.
İstihdam ve Çalışma Hayatı ile İlgili Reformlar Başarıya Ulaştı
İstihdam Seferberliği’ne üyelerimiz de destek oldular. Bu kapsamda çalışan başına aylık 100 TL Asgari Ücret Desteği sağlandı. 2017 sonunda biten bu desteğin 2018 için de sürdürülmesini sağladık. Yeni işe alınanlara SGK Pirim ve Vergi Desteği çalışan başına 773 TL olarak sağlandı. İşbaşı eğitim programı yoğun bir katılımla devam ediyor. 2018 yılı dâhil olmak üzere önümüzdeki 3 yıl boyunca her +1 istihdam için 1 yıl süreyle tüm vergiler ve SGK primleri ödenmeyecek. Bu süre kadınlar, gençler ve engellilerin istihdamında 1,5 yıl olarak geçerli olacak. Teşvik miktarı aylık 887TL/kişi olacak. Bu teşvik imalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerimiz için aylık 2.209TL/kişi olarak uygulanacak.
İşbaşı eğitim programlarında katılımcılara 3 ay, imalat sektöründe 6 ay süreyle günlük 61,65 TL ödenecek ve işverenlerimizin cebinden para çıkmayacak.
SGK mevzuatında yapılan iyileştirme ile kısmi/part time çalışma ile ilgili belgelerin fiziki ortamda her ay SGK’ya verilmesi gerekmeyecek, işverenlerimizin online beyanı esas olacak.
Yıllık ücretli izinlerin esnek kullanılmasına imkân sağlandı. Böylece birer günlük izinler yıllık izinden sayılabilecek. Fazla çalışma muvafakatinin her yıl yerine işe girişte bir kez alınmasına yönelik düzenleme yapıldı. İŞKUR İl Müdürlüğü’ne her yıl bildirim zorunluluğu kaldırıldı.
İSG Mevzuatında yapılan düzenleme ile 10 ve daha fazla işçi çalıştıran çok tehlikeli işyerlerinde 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş görmemezliğe yol açan iş kazası olmaması durumunda; İşsizlik sigortası işveren primi üç yıl süreyle %2 yerine %1 olarak uygulanacak. 50 ve daha fazla işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etme zorunluluğu 2020 yılına kadar uygulanmayacak.
İş Uyuşmazlıklarında Zorunlu Arabuluculuk Hayata Geçti
İş Mahkemeleri Kanunda yapılan düzenleme ile Zaman Aşımı Süresi tazminat davalarında 10 yıldan 5 yıla indirildi. İş uyuşmazlıklarında zorunlu Arabuluculuk şartı getirildi. İŞKUR memurlarının işçi şikâyetlerini inceleme yetkisi kaldırıldı. İş müfettişleri, iş sözleşmesi sona eren işçilerin şikâyetlerini inceleyemeyecek.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu 81 Meslekte Başladı
Denetimler yapılıyor ve cezalar veriliyor. Odamıza başvuran çalışanların 31.12.2019 a kadar sınav ve belge ücretleri devlet tarafından karşılanacak. İsterlerse sınava girmeden önce Odamızda İŞKUR tarafından verilecek eğitimlere katılabilecekler. Sınavlar sonucunda Uluslararası geçerliliği olan bir belgeye sahip olacaklar. İşverenlerimiz ise mevcut çalışanları belge alırsa SGK İşveren primini (% 20,5) 12 ay ödemeyecek. Belgesi olan işçiyi işe alırlarsa işveren primini (%20,50) (Aylık 416TL/kişi) 54 ay yani 4,5 yıl ödemeyecekler.
Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında önemli bir rol üstlenen üyelerimizin karşılaştığı sorunların çözülmesi ve beklentilerinin karşılanması için Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden geldiğince gayret gösteriyoruz. Taleplerimizi karşılıksız bırakmayan hükümetimize teşekkür ediyoruz.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Dijital Dönüşüm Çalışmalarını Tamamladı
Odamızda yürütülen dijital dönüşüm çalışması ile Üyelerimizin işlemleri daha hızlı ve daha güvenli olarak gerçekleştiriliyor. Harç Takip Sistemi ile; Ticaret Sicili Harçları, Rekabet Kurumu Payı, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi İlan Bilgi ve Ücretleri için Üyelerimiz bankaya gitmeden işlemlerini Odamızda bitiriyor. Elektronik Belge Dağıtım Sistemi ile; Üyelerimiz belge taleplerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor ve yine belgelerini elektronik ortamda e-imzalı olarak alabiliyorlar. Sanal POS Sitemi ile belge ücreti ve aidat ödemelerini de elektronik ortamda güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor, bu süreçleri web sayfasından online takip edebiliyorlar. Yakın zamanda Dolaşım ve Menşe Belgeleri Otomasyonu, Sanayi Kapasite Raporu ve Yerli Malı Belgesi Otomasyonu da tamamlanmış olacak. Üyelerimiz tüm başvurularını online yapabilecek ve işlemlerini Odaya gelmeden tamamlayabilecekler.
YORUMLAR