BİGA FUARI'NDAN TARİHİ AÇILIŞ

Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliği olarak Kabul edilen ve bu yıl 15’ncisi düzenlenen Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 1 Ekim 2021 Cuma günü tarihi bir açılışa sahne oldu.

BİGA FUARI'NDAN TARİHİ AÇILIŞ
03 Ekim 2021 - 23:38
Yurt içi ve yurt dışından pekçok davetlinin ve çok sayıda basın mensubunun ilgi gösterdiği Biga Fuarı’nın açılış törenine T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriye Erdurmuş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, TKDK Başkanı Dr. Muhammet Adak, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Engürülü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Gn.Md.lüğü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Bosna Hersek Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujanović, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Biga Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, ÇOMÜ Rektör Yard. Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü M. Uğur Yavuz, Çanakkale İl Ticaret Müdürü Hakan Tuncerli, Biga MYO Müdürü Ertuğrul Bilgücü, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Nevşehir TSO Başkanı Arif Parmaksız, Trabzon TSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, Çanakkale TSO Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Karacabey TSO Başkanı Naci Güncü, Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Mustafakemalpaşa TSO Başkanı Tekin Uzkınay, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Meclis Başkanı Fahrettin Deniz, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sait Tanur, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Sokullu, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Şerif Mutlu, Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Renkli Fuarcılık Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Umut Güngör, siyasi parti temsilcileri, kamu ve özel sektörün yöneticileri, oda ve dernek başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan Biga Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada; “Bir yıl aradan sonra, pandemi sürecinin etkilerinin yavaş yavaş azaldığını hissettiğimiz bu günlerde Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı Bigamızda Biga Fuarı’nı yeniden açmanın, “milletin efendisi köylümüz” ve çiftçilerimizle, besicilerimizle buluşturmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.

Bu yıl yine Kovid-19 tedbirlerini uygulayarak fuarımızı yapıyoruz. Buradan bir kez daha tüm katılımcılara ve ziyaretçilerimize kurallara, maske, mesafe, hijyene uymalarını rica ediyorum. Biz fuarlara, bölgemiz ekonomisine, sanayisine, ticaretine, turizmine, sosyal ve kültürel hayatına katkılar sunan etkinlikler olarak bakıyoruz. Çünkü fuarlar düzenlendikleri yerin ve çevresinin ekonomisine önemli katkılar sağlamakta. İlgili sektörlerin büyümesini ve o sektörlerdeki istihdamın artmasını desteklemekte.

Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Biga Fuarı’nın anlam ve önemini her geçen organizasyonda biraz daha büyüdüğünü görmemiz bizler için gurur vesilesidir. Fuarın önümüzdeki yıllarda da büyüyerek ve gelişerek düzenleneceğine, bölgemizin tarım, hayvancılık ve gıda sektörüne ciddi bir vizyon katacağına inanıyorum.

Şunu belirtmek isterim ki, bizler ticaret ve sanayi erbabı olarak, Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olarak yatırımların ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi; özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda faaliyetlerini sürdürerek, gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Biga girişimcilik kültürünün var olduğu bir coğrafya. Odamız adeta bir girişimci fabrikası. TOBB Çanakkale Genç ve Kadın Girişimciler kurullarımızı da oluşturduk ve başarılı çalışmalara imza atıyorlar.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde son aşamaya gelindi… Köprümüzün inşaatı bitmek üzere. Bu bağlantı yakın ve uzak çevresine önemli katkılar sunmaya şimdiden başladı bile… Allah bitirmeyi ve Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında 2023 yılında hizmete girmeyi nasip etsin inşallah… Bu ve benzer birçok projenin mimarı Türkiye Cumhuriyetimizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye buradan şükranlarımızı ve selamlarımızı sunuyorum. Allah, yar ve yardımcısı olsun.

Biga’daki sanayi yatırımları gün geçtikçe artıyor. Biga bir cazibe merkezi. Bjga Ticaret Borsası tarafından Çanakkale yolu üzerinde bölgemize en büyük yeni bir zahireciler sitesi kuruldu. Buradan Mesut Okyay başkanımıza ve yönetimine, tüm tüccar ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Savaştepe Köyümüzde 3 no.lu küçük sanayi sitesi kurulması çalışmaları hızla devam etmekte. Biga Organize Sanayi Bölgesi’ne genişleme sahası dahil edilmiş durumda. İdari ve teknik süreçler devam ediyor. Tüm bu projelerin hayata geçmesinde önemli katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı Ak Parti grup başkan vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz sayın Bülent Turan’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Marmara Bölgesinin kıyı kesimlerinde nüfusun, kentleşme ve turizmin artması özellikle bitkisel ve hayvansal gıda tüketiminin artmasını da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, Marmara bölgesinin kıyı şeridinde özellikle hayvancılık faaliyetlerinin artması hem çevre kirliliği hem de küresel ısınma göz önüne alındığında üretimin Biga gibi iç bölgelere kayacağı aşikârdır. Biga’nın günlük 300 tonun üzerinde süt üretimi bulunmaktadır. Biga’da Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi’nin kurulması bölgede ekonomiyi canlandıracak, işsizliği azaltacak ve ülkemizin özellikle kırmızı et açığının kapatılmasında önemli rol oynayacaktır.

Sera yatırımları desteklenmelidir diyoruz. Tarımsal üretimin en kârlı üretim şekli olan örtü altı yetiştiriciliğinin özendirilmesi ve yaygınlaştırılması için teşvikler artırılmalıdır. Bölgemiz, tarımda özellikle örtü altı yetiştiriciliğine elverişlidir. Bölgemizdeki istihdama da önemli katkı sağlayacak sera tesislerinin kurulumu için kırsal kalkınma desteklemeleri şartlarının revize edilerek, kurulacak seraların modern/basit ayrımı yapılmaksızın, 3 dekar alt limitinin 1 dekara indirilmesini ve destekleme oranının artırılmasını talep ediyoruz.

Hem üretim hem de tüketimi olan Biga’daki işletmelerin yılda 3 milyon tonun üzerinde demiryolu taşıma kapasitesi bulunuyor. Bu nedenle, sanayicimizin, Biga OSB’nin ve KOBİ’lerimizin ulaşım maliyetlerinin düşürülerek rekabet güçlerinin artırılması amacıyla, bölgemize ana demiryolu hattı çekilmesi projesinin ilgili planlara dahil edilmesi ve kısa vadede hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Karabiga’ya uluslar arası standartlarda yük ve konteyner limanı yapılmasını önemsiyoruz.

Bizler sahip olduğumuz verimli toprakları gıda arz güvenliğimiz ve ulusal kalkınmamız için köylüsü, kentlisi ile en rantabl şekilde değerlendirmeliyiz. Nüfus ve hayat standartları arttıkça, özellikle temel ihtiyaç olan gıda alanında endüstrileşme de artmaktadır. Artan bu endüstrileşme ise tarım ve hayvancılık endüstrisine olumlu yansımaktadır.

Tarım ve hayvancılık sanayii; tarımsal üretim, dengeli beslenme, katma değer, istihdam ve ihracat açısından çok önemli işlevleri olan sektörlerdir. Bu sektörlerde AR-GE ofislerinin açılması ve yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir.

Günümüzde her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında da çok hızlı bir teknolojik dönüşüm yaşanmaktadır. Daha kaliteli, daha yüksek verimli ve daha ekonomik üretim için tarım ve hayvancılıktaki son teknolojik gelişmeleri takip etmeli, özellikle çiftçilerimizi bu teknolojiler ile buluşturmalıyız.

Biga tarihsel olarak ticaret kültürüne sahip bir kent. Güney Marmara’nın ticaret merkezi olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor.

Biga’da bilinen, kayıtlara geçen ilk fuarın 1916 yılında, savaş yıllarına, o zor koşullara rağmen yapıldığını görüyoruz. Daha sonra, 1994 yılında 7 firmanın ateşlediği bir kıvılcım ile başlayıp - yani 27 yıldan beri yapılmakta - Belediyemizin 2006 yılında yapmış olduğu 22 bin metrekarelik modern kapalı alanda her yıl yapılmaya devam eden Biga Fuarı kendi öz gücü ile gelişerek örnek bir fuar haline geldi.

Fuarı’mızın Bigamıza, Güney Marmara’ya ve ülkemize hayırlı işler, bol ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum. Katılımcı firmalarımıza, ziyaretçilere ve siz tüm misafirlerimize, Biga TSO adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Başta Ak Parti Grup Başkan vekili Sayın Bülent Turan’a ve Çanakkale Milletvekillerimizin tümüne Bigamız ve bölgemiz için yapmış oldukları gayretli çalışmalardan dolayı şahsım ve iş dünyamız adına teşekkürlerimi sunuyorum.

İş dünyamızın lideri konumunda önemli birçok görevi birlikte başarıyla sürdüren TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyorum.

Sayın Kaymakamımızın şahsında Biga’daki tüm kamu birimlerine, Belediye Başkanımızın şahsında Biga Belediyesine, Biga Ticaret Borsamıza, Biga Ziraat Odamıza, üniversitemize ve diğer tüm odalarımıza, derneklerimize ve paydaşlarımıza, üyelerimize ve değerli halkımıza değerli katkıları ve işbirliklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Biga Fuarı’nı 7’nci kez başarıyla tertipleyen ve organize eden Renkli Fuarcılık şirketine teşekkür ediyorum. Fuar açılışımızı onurlandıran tüm konuklarımıza Biga vizyonuna katkılarından dolayı, şahsım ve Odamız adına tekrar şükranlarımı sunuyorum. Fuarımızda stand açarak ürün ve hizmetlerini sergileyen tüm firma, kurum ve kuruluşlarımızın başarılı ve verimli bir fuar geçirmesini temenni ediyorum. Ziyaretçilerimize yararlanacakları, beklentilerini karşılayacakları keyifli bir fuar diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi şahsım ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Biga Fuarı'nın 15'incisinde konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan; "Bereketli toprakları ve kadim tarihiyle binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gönüllerin Şehri Biga’mız 21. yüzyılda da ülkemizin gözbebeği ilçelerindendir. Öncelikle tarım, hayvancılık ve sanayide Çanakkale’nin belkemiği olan, Türkiye’de adını her geçen gün daha da duyuran Biga’mızda bu denli dinamik bir fuara ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliğine imza attıklarını belirterek, “Fuarlar, üretimin, emeğin vitrinidir. Fuarlar sayesinde, üreticinin ve ürünün reklamını yapıyorsunuz. Üreticiyi ve müşteriyi bir araya getiriyorsunuz. Hem malımızı hem de kültürümüzü tanıtıyorsunuz. Milli değerlerimize sahip çıkıyorsunuz” dedi.

Çanakkale’nin, Türkiye’yi doyuran illerden biri olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “8 tescilli coğrafi işaretle de değerlerinize sahip çıkıyorsunuz. Türkiye’nin AB’de tescilli 7 coğrafi işaretinden biri olan Bayramiç Beyazı da yine bu toprakların bir ürünü” ifadelerini kullandı.

Gıda, tarım ve hayvancılığın, pandemi döneminde önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor. Gelişen bu teknolojiyi üretim ve ticaret süreçlerinde kullanmayı aman ihmal etmeyin. Yerel kalkınmanın, şehirlerimizi zenginleştirmenin yolu da budur. Önce tanıtım ve sonra markalaşma” dedi.

Biga Fuarının Geleneksel Hale Gelmesi Önemli Bir Kıymet

Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Güney Marmara’nın tanıtımında bölgemizin tarımına omuz vermede en özel törenlerden bir tanesi Biga Fuarı’dır. Bigamız tarımın, sanayinin, turizmin en özel değerlendirilen bölgelerden bir tanesidir. Çanakkale’de üretilen 8 bin ton etin, 5 bin tonu bu topraklarda üretiliyor. 600 bin ton üretilen sütün 170 bin tonu Biga’mızda üretiliyor, dedi.’’

“Biga’mızın Ürünlerini Tescil Ettirmek İçin Çalışıp Türkiye Pazarına Sunalım”

Turan konuşmasının devamında, “15’incisini açtığımız bu fuarın, 25.’sini, 35.’incisini açalım ama uzun yıllar bu memleketi ayağa kaldırmak için, gece gündüz gayret edelim. Çanakkale’de 8 tane coğrafi tescil almış ürünü olmasına rağmen, Biga’mızda bir tane olmaması en büyük üzüntümüz. Çok hızlı adım atıp, Çanakkale’mizde olduğu gibi Biga’mızda da çok fazla hak edilen tescilli ürünlerin usulünü yerine getirelim. Biga’mız da etiyle, köftesiyle, fasulyesiyle, peyniriyle, tatlısıyla birçok alanda tescili hak eden ürünü Türkiye’mizin pazarına sunalım” diye konuştu.

ÜRETİCİMİZİ KORUYAN, TÜKETİCİMİZİ KOLLAYAN POLİTİKALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli: “Bu yıl 15’incisi düzenlenen Biga Gıda Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı tarım sektörüyle alakalı son gelişmeleri, teknolojileri çiftçimizle ve üreticimizle buluşturuyor. Emeği geçenleri kutluyorum, fuarın sektörümüze büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.”

Bakan Pakdemirli yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin tarım alanı bakımından dünyada 31'inci sırada olmasına rağmen tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk on içinde yer aldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında tarımsal destekler ve etkin müdahale alımlarının uygulanmaya başladığını belirten Bakan Pakdemirli, son 3 yılda tarımsal desteklerin yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıkarıldığını vurguladı.

Küresel iklim değişikliği ve salgın sürecinin tarım ve gıda piyasalarını ciddi anlamda etkilediğine dikkati çeken Pakdemirli, şöyle devam etti: “Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Çiftçi kardeşlerim, maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin. Çiftçimizin, yani sizlerin alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde değer bulacak. Tarımsal destekler yanında uyguladığımız alım fiyatları ile hamdolsun her zaman çiftçimizin yanında olduk. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Tabii bu makro gelişmelerin arkasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği hızlı karar alma ve etkin uygulama anlayışının olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum.”

ELEKTRİKLİ TRAKTÖRDE SERİ ÜRETİM HAZIRLIĞI

Tarımsal alanda verilen desteklerle tarım sektörünün son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü, bu yılın ilk 6 ayında da ortalama yüzde 4,7 büyümeyle ekonomiye güç kattığını ifade eden Pakdemirli, tarımsal hasılanın geçen yıl 337 milyar liraya ulaşarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığını kaydetti.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın en büyük ve güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesi olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli, şunları belirtti: “Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. 105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arası yüzde 100 şarj olabilen ve 8 kat daha az yakıt tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetleri yüzde 95 düşürecek olan elektrikli traktörümüzün inşallah seri üretimine önümüzdeki yılın ocak ayında başlıyoruz.

Önümüzdeki hafta lansmanını yapacağımız Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz yani diğer adıyla Elektronik Küpe ülkemizin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile geliştirilen ilk hayvan takip sistemi. Sistem sayesinde büyükbaş hayvanların takipleri, sanal karantina, kızgınlık dönemleri ve beslenme yapıları yakından takip edilecek. Böylece hayvancılıkta BİG DATA'ya ulaşmış olacağız.”

Bakan Pakdemirli, konuşmasında Çanakkale'de tarıma son 19 yılda 13,8 milyar lira destek ve yatırım yaptıklarını, kırsal kalkınma destekleri kapsamında ise 200 milyon lira hibe ödendiğini sözlerine ekledi.

Fuar açılış konuşmalarının sonunda 1996-1997 ve 2004-2005 yıllarında yapılan Biga Sanayi Ürünleri Sergisi’ne katılarak Biga Fuarı’nın bugünlere gelmesindeki başarıya yapmış oldukları katkılardan dolayı onbir firmaya teşekkür plaketi takdim edildi ve ardından Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler fuarın açılış kurdelası keserek fuar alanında yer alan standları ziyaret etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum