Biga Belediyesi'ne MBB'den altın karınca ödülü
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) 7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri, MBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal’ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu.<
Beşiktaş'ta Conrad Bosphorus Otel'de düzenlenen törende Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi de 'kültür sanat' kategorisinde ödüle layık görüldü.
Biga Belediye Başkanı İsmail Işık'ın yanı sıra çok sayıda il ve ilçelerin belediye başkanları, temsilcileri ve çalışanları katıldı. Altın Karınca Ödül Töreni'nde yarışmaya müracaat eden 262 projeden 47'si; afet yönetimi, ulaşım, kültür-sanat, sosyal belediyecilik, şehircilik alt yapısı, kurumsal gelişim, sürdürülebilir çevre yönetimi, şehir teknolojileri, yerel kalkınma ve iş birliği alanında ödüle layık görüldü.
9 KATEGORİDE 47 İL VE İLÇE BELEDİYESİNE ÖDÜL
Ödül alan projelerin belediyelerine ve güzel projeler ürettiği halde yarışmaya müracaat etmeyen belediyelere teşekkür eden Başkan Mevlüt Uysal, bu yıl ilk defa Altın Karınca Ödüllerinin sadece 1. olan belediyelere verildiğini ve bunun doğru olduğunu kaydetti. Uysal konuşmasının ardından 9 ayrı kategoride başarılı bulunan 47 il ve ilçe belediyelerine ödüllerini takdim etti. Törenin sonunda ödül alan bütün belediye başkanları ile yöneticileri Başkan Mevlüt Uysal ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
SADECE BİR BİNA DEĞİL, YAŞAYAN BİR MERKEZ
Kapıların açılmasıyla haftanın 6 günü özellikle ev kadınlarının ağırlıkta olduğu 2 bin 800’e yakın kursiyer, atölye çalışmalarına katıldı. Atatürk Kültür Merkezi atölyelerinde 30’dan fazla atölye çalışması gerçekleştiriliyor.
Atatürk Kültür Merkezi; resim, heykel, fotoğraf, grafik, arkeoloji, tarih ve kültür alanlarında gündem oluşturan ve dikkat çekici sergilere ev sahipliği yapıyor.
Her yıl 200’den fazla kültür ve sanat aktivitesi sanatseverlerle buluşuyor. Bu kültür ve sanat faaliyetlerine 170 bine yakın Bigalı katıldı. Bu aktivetelerde Sinemadan edebiyata, sanat tarihinden fotoğrafçılığa, çocuklar, öğretmenler ve öğrenciler için yaratıcı drama ile okuma etkinliklerine kadar uzanan geniş bir yelpazede konunun uzmanlarıyla her yaş ve ilgi alanından insanlar bir araya geliyor.
12 bin metrekare alan üzerine kurulu kültür merkezi; ulusal ve uluslarası etkinliklere uygun özelliklere sahip bir komplekstir. 3 bin 950 metrekare taban alanı üzerinde 3 kat olarak inşa edildi. Bina girişiyle yatay ve dikey tüm sirkülasyon alanlarında engelsiz bir bina olarak tasarlandı. Bina giriş holü kalabalıkları karşılamaya müsait holü; giriş katındaki 210 metrekare kapalı alanlı kafeterya ile desteklenmiştir. 850 kişi kapasiteli çok amaçlı konferans salonu; sahne arkası birimleri, görevli odaları, dekor girişi, kafeteryası ve fuayeleriyle sadece konferans salonu değil, pek çok etkinliğe evsahipliği yapabilecek çok amaçlı salon kullanımı için desteklenmiştir. Tüm etkinlik alanlarında; jeneratör, yangın dedektörü, otomatik merkezi klima sistemi, kesintisiz güç kaynağı, kablosuz internet ağı bulunmaktadır. Asansör, engelli tuvaleti ve yolları, hasta taşıma sedyesi ve bisikleti, merdiven atlatma aparatı; yaşlı, engelli ve rahatsızlanan konukların hizmetindedir.
Kültür merkezi 850 metrekare toplam kapalı alanlı, 0-3 ve 3-6 yaş grubu öğrenciler için 4 sınıftan oluşan 100 öğrenci kapasiteli ve tam gün eğitimli bir kreş bulunan kreş alanında; sınıflar bahçe cephesinde çözülerek ve açık oyun alanlarıyla ilişki kurulup cadde gürültüsünün dikkat dağıtıcı unsur olması engellenmek istenmiştir. Kreş bahçesi otopark rampasıyla diğer açık alanlardan ayrılarak çocuklara özel bir bahçe haline getirilmiştir.
Binada Biga’nın büyük bir ihtiyacını karşılayacak toplam 950 metrekare kapasiteli bir kütüphane de bulunmaktadır. Kütüphane bölümünde etüt salonları, dijital kütüphane ve okuma bölümü yoldan koparılarak bahçe manzarasıyla sakinleştirilmiş, bu cephedeki balkonla zenginleştirilmiştir. Kütüphanede bunların yanında süreli yayınlar bölümü, müzik ve konuşan kitaplık bölümü, bilgisayar odası bulunmaktadır. Bunların yanında kültür merkezinde bulunan 2 adet spor salonu, çeşitli kurs faaliyetlerinin yürütüleceği atölyeler ve kil mutfağı, geniş sergi holü, açık ve kapalı otopark, dinlenme alanları ile ihtiyaçların karşılanabilmesi amaçlanmıştır.
Ayrıca Aile Danışma Birimi de psikolojik danışman yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.
Atatürk Kültür Merkezi’nin açılmasıyla birlikte geçen kısa sürede ağırladığımız sanatçılardan bir bölümü:
Haldun Dormen, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Sumru Yavrucuk, Aşkım Kapışmak, Müjdat Gezen, Enver Aysever, Canan Karatay, Doğan Cüceloğlu, Erdal Özyağcılar, Berna Laçin, Gözde Çetiner, Ece Kumkale, Genco Erkal, Ali Poyrazoğlu, Cem Davran, İclal Aydın, İlker Başbuğ, Uğur Dündar, Nasuh Mahruki, Erkan Can, Bahtiyar Engin, Faruk Akgören, Sunay Akın, Cumhur Bakışkan ve senfonik orkestrası, Yavuz Seçkin, Bedri Baykam, Ekin Erman, Mehmet Turgut, Leman çizerleri, Sinan Meydan, Suna Keskin, Melek Baykal, Nedim Saban, çok sayıda çocuk oyunu.
Tüm bu çalışmalar sonucunda bir bina inşa etmenin ötesine geçtik ve haftanın 6 günü yaşayan bir kültür ve sanat üretim merkezi ortaya çıkardık. Bir kentin nasıl kısa sürede yaşanacak bir şehir haline gelebileceği ve insanlarının o şehirde yaşamaktan mutlu olmalarının başarılabileceğini kanıtladık.
YORUMLAR