Biga Belediyesi 1. Kitap Fuarı'nda İlber Ortaylı Yoğunluğu
Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde devam eden Biga Belediyesi 1. Kitap Fuarı’nda Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşide okurlarıyla bir araya geldi.
Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde 6’ıncı gününe giren Biga Belediyesi Kitap Fuarı’nın hafta sonu programında da dikkat çeken isimler Biga’da okurlarıyla buluştu. Cumartesi günü programında Haldun Açıksözlü, Barış Terkoğlu, Yalın Alpay ve Burak Soyer saat 14:00’te kitaplarını imzaladılar. Saat 17:00’de dizi oyuncusu Murat Tavlı imza günü gerçekleştirdi. Saat 15:00’te ise anlatacakları merakla beklenen Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşide Bigalılarla bir araya geldi. Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı. İlber Ortaylı’nın söyleşisi için salonu hınca hınç dolduran hayranları imza için de uzun kuyruklar oluşturdu.
Türk insanının Ulu Önder Atatürk’e bağlı olduğunu ve özellikle buhran günlerinde daha çok hatırladığını ifade eden İlber Ortaylı, kötü günlerden çıkışın da Ulu Önder Atatürk’ü doğru anlamakla başarılabileceğini ifade etti. Ünlü tarihçi Ortaylı, yaklaşık 50 dakika süren konuşmasında özetle şunları söyledi:
“20’inci yüzyılın en büyük lideri Atatürk”
“Bu dünyaya iyi bir dünya dememiz mümkün değil. Bu iyi diyemediğimiz dünyada maalesef umut bağladığımız birtakım doktrinler suya düşmüştür. Çok açık bir şeydir bu. Burada ben bir değerlendirme yapmak zorundayım. Bugünün dünyasında bazı manyaklar, çok tuhaf bir şey, özellikle Doğu Almanya’da Hitler dönemini özlüyorlar. Tamamen marjinaller bunlar. Bunlar arasında aklı başında biri yok. Ne işçi sınıfının ne işverenlerin ne de mavi-beyaz yakalılar değil. Düpedüz marjinallerin saplandığı akımlar bunlar. Çok önemli bir şey bu. Hiçbir şekilde artık Sovyet İhtilali’nin büyük liderleri küçük grupların nostaljik anıları dışında bir anlam taşımıyor. Bunu bilmek zorundayız. Bazı şeyleri anlamıyoruz. Kimse artık Mao’yu kutsamıyor. Bütün 20’nci yüzyıla damga vuran liderler arasında birisi hala hayattadır. Onun adı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bir kere her yaştan ve her sınıftan insan tutmaktadır. Bütün olumsuz propagandalara rağmen, ‘Aman bıktık mektep ve karga hikayeleri dinlemekten’ diyen azınlığa rağmen; yurt içinde ve yurt dışında bu mavalları dinlemiyorlar ve tarih öğrendikçe daha çok farkına varıyor insanlar. Çağdaş dünya tarihini okumamız gerekiyor. Dünyayı tanımamız lazım. Her yaştan, her bölgeden, her düşünceden insanlar gün geçtikçe Mustafa Kemal Atatürk ismi etrafında birleşiyorlar. Buhran zamanlarında da daha çok öne geçiyor. Hiç kimse artık Mao’ya tapınmayacak. Çünkü artık tükendi. Ama Atatürk düşünceleri, fikirleri ile hala hayatta.”
“İş sektörü megaloman ihtiyarların egemenliğinde”
“Eğitim sorunun ciddi bir şekilde tartışılması lazım. Devlet bu işi yapamıyor. Öğretmen sınıfı bu işi yapamıyor. Bu işin planlamaları yapılamıyor. Türk iş sektörü gençlere iş vermek istemeyen megaloman ihtiyarların egemenliğinde. Gençlere gereken önem verilmiyor. Gençlere kendilerini gösterebilmeleri için imkan verilmiyor. Eğitilmiş insan kullanma kabiliyetleri son derece zayıf. Yetişmiş mühendislerin çok azı mühendislik yapabiliyor. Yetişmiş mühendislerin inşaatlarının çok azı kullanılıyor. Bu yüzden de bu dallardaki insanlar kalitesiz oluyorlar. Bizim kendimizi kurtarabilmemiz ve daha ileriye gidebilmemiz için hiçbir Kemalist mirası bırakmamamız gerekiyor. Anlamamız gerekiyor. Türkler liderlerine sahip çıkıyor. Fakat Türklerde kendini yenileme yetisi saptırılıyor. Şunun üzerinde ısrarla durmalıyız. Çocuklarımızı nasıl yetiştirmemiz gerektiği konusu çok önemli. Bu eğitimi sağlayacak tek şey özel eğitim değil. Çocuklarımızın kabiliyetine göre eğitim vermeliyiz.”
“Üniversite eğitimi iyi planlanmalı”
“Üniversite her yere açılmaz. Üniversite gençlerin dünyaya en kolay açılabilecekleri yerlerdir. Üniversite büyük şehirlerde olur. Büyük şehir hayatının getirileri vardır. Üniversiteyi bitiren adam dünya şehirlerinde yabancılık çekmesin diyedir bu da. İyi eğitim görmek, bir takım alanlarda iyi yetişmesi gerekir kişilerin. Ciddi insan yetiştirmek zorundasınız. Atatürk devrinde teknik eğitime çok önem verilmiş. Bunun bir anlamı olmalı.”
“İngiltere bu sistemi terk etti”
“Köylü sınıfını ezip yok etme hakkımız yok. Maalesef sanayiyi güçlendirmek için köylü sınıfını eziyoruz. Maalesef Türkiye İngiltere’nin tarihte kullanıp terk ettiği şekilde 20’inci asrın ikinci yarısında bu sistemi kullanıyor. Biz bu işe girdiğimizde bu işin arkasında düpedüz cehalet, akılsızlık var. 1980’lerden sonra çok uzun zaman Türkiye’de aklı başında maliyecinin, ekonomistin yönetimde bulunduğu konusunda kimse beni inandıramaz. Tarlada sübvansiyonu kaldırdık. Kaldırılması gereken yerde ise kaldırmadık. Burada olmayan nesneyi destekliyoruz. Olmaz. Hiçbir şekilde sanayi ve tarımı yönetecek insanların eğitimine önem vermiyoruz. Bu şekilde tarım ve sanayi çöküyor.”
Söyleşinin ardından Biga Belediye Başkanı İsmail Işık sahneye çıkarak İlber Ortaylı’ya teşekkür etti ve birlik ve beraberliği simgeleyen Biga Belediyesi logosunu olduğu hediyeyi verdi.
YORUMLAR