Başkan Işık tüm soruları yanıtladı: Projelerimiz ve çalışmalarımız tıkır tıkır ilerliyor

Başkan Işık tüm soruları yanıtladı: Projelerimiz ve çalışmalarımız tıkır tıkır ilerliyor
21 Kasım 2017 - 10:32

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga’daki yerel basın temsilcileriyle Biga Şehir Parkı’nda kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Işık kahvaltının ardından kısa bir konuşma yaptıktan sonra basın temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Eleştirileri de açık yüreklilikle yanıtlayan Başkan Işık, birçok dedikoduya da açıklık getirdi.

 

Kapalı Pazaryeri’nin yapımından imar iddialarına kadar her konuda sorular gelirken, yeni projelerden de bahseden Başkan Işık toplantının başında şunları söyledi:

 

“3.5 yıl geçti. 5 ay sonra 4 yıl bitecek. Biga halkının başkanı benim olduğum ekibe destek vermesi ile Biga’yı geleceğe taşımak anlamında önemli bir görevin sorumluluğunu aldık. 3.5 yıldır çalışıyoruz. Bundan sonra daha fazla çalışarak Bigamızın hak etmiş olduğu hizmeti alması noktasında meclis üyesi arkadaşlarım ve 400’e yakın Biga Belediyesi çalışanıyla birlikte bu kente hizmet etmeye devam edeceğiz.

 

Ben belediye başkanı olduktan sonra dedikodunun ve kara propagandanın toplumdaki yerine tanık oldum. Gerçekten aklımızın ucundan geçmeyen, hiç düşünmediğimiz şeyler sanki Biga Belediyesi’nin projesiymiş gibi sağda solda anlatılıyor. Bazı yayın organlarında yer buluyor. Bunları hayretle izliyorum. Her yalanı, her yanlış haberi düzeltmek gibi bir tavrımız yok. Yapmadığımız, olmayan şeyleri anlatmaya çalışmak da bana biraz ters geliyor. Bizim yaptıklarımızın hepsi meydanda zaten. Belediyecilik ve siyaseti gizli saklı yapılacak bir iş olarak görmüyorum. Belediye bir iş yapacaksa zaten planlama aşaması bittikten sonra vatandaşın önüne çıkıyor. Bunu gizli saklı yapmanın bir anlamı yok. Bilakis ben özellikle halk meclislerinde ve bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptığımız toplantılarda konuşulanları önemsiyorum. Biga halkının özellikle önemli projelerde ne düşündüğünü ciddiyetle notlarımız arasına alıyoruz. Onların önerilerini, isteklerini, eleştirilerini göz önünde bulundurarak projelerimize yön veriyoruz. En büyük örnek Kapalı Pazaryeri’nin projelendirme sürecinde yaşandı. Biz Kapalı Pazaryeri ile ilgili farklı bir çalışma yapmıştık. Ama pazarcı arkadaşlarımız bunu istemediği için projemizi değiştirdik. 12-13 milyonluk ciddi bir projeydi. Pazarcılar istemediği için o projede değişiklik yaptık. Her zaman açık ve netiz. Bugüne kadar da sorulan her soruya yanıt verdik. Zaman zaman rutin bilgilendirmeler ve toplantılar yapıyoruz zaten. Her zaman ulaşılabilen bir insan olmayı hedefledim ve ona göre de çalışıyoruz. İlk göreve geldiğimizde söktüğümüz kapı hala yok. Benim belediye başkanı olduğum süre içerisinde de hiçbir zaman olmayacak. Her isteyen, belediyeye gelen herkes ile ben orada olduğum süre içerisinde görüşme yaptım. Kimseye randevu vermemezlik yapmadım. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz.

 

Bugün burada sizlerin sormak istediğinizi, merak ettiklerinizi, sorularınızı yanıtlamak için bir araya geldik. Yılda birkaç kez bu kahvaltılı toplantıları yapıyoruz biliyorsunuz.”

 

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

 

KAPALI PAZARYERİ’NDE GECİKME YOK

İnsanların en çok sorduğu sorulardan biri Kapalı Pazaryerinin durumu. Sizin de canınızı en çok sıkan konulardan biri bu olsa gerek. Daha önce defalarca açıkladınız ama bir kez daha sormak istiyorum. Kapalı Pazaryerinin başlaması neden bu kadar uzun sürdü ve Kapalı Pazaryeri inşaatı ne zaman bitecek?

Kapalı pazaryeri geç başlamadı. Bunu temel atma töreninde ve öncesindeki süreçte de defalarca açıkladım. Biz kapalı pazaryeri ile ilgili bir saniye zaman kaybı yaşamadık. Ama proje aşaması, proje ihalesi, yapım ihalesi vardı. Bu bir süreçti. Biz 20 Haziran’da Kamu İhale Kurumu’na dosyamızı hazırladık ve verdik. İhale günü 10 Ağustos tarihine verildi. Arada 50 gün var. Minimum süresi 20 gündür. En az 21 gün sonrasına gün verilir. Bize 50 gün sonrasına gün verildi. 50 gün sonra ihale yapıldı. İki teklif arasında 1.5 milyon lira fark vardı. Bir de bu ihalelerde eşik değer denilen bir rakam var. Bizim bu ihalemiz yine kamunun yayınlamış olduğu yönetmelik ve genelgelere göre çıkan maliyeti 10 milyon 800 bin liraydı. 10 milyon 800 bin liranın altındaki değerler, teklifler aşırı düşükte kalıyor diye reddedilmesi gerekir. Fakat en düşük teklif 10 milyon 500 bin lira, diğeri 12 milyon lira oldu. Biz bunu 12 milyon liraya da verebilirdik. Ama 1.5 milyon lira Biga zarar etmesin diye 10-15 günlük itiraz süresi oldu. Eğer 12 milyon olarak verseydik itiraz falan olmayacaktı. 1.5 milyon lirayı kurtarabilmek adına bir on günlük gecikme oldu. O da tamamen mevzuattan kaynaklanan ihaleye giren diğer firmaların itirazı sonucu ortaya çıkan bir süreç oldu. Onun haricinde bu kapalı pazaryerinin yapılması konusunda Allah yukarıda, bizden kaynaklanan bir gecikme, savsaklama gibi bir tavır hiçbir zaman olmadı. Ben pazarcılardan daha fazla pazaryerini düşünüyorum. Bir an önce tamamlamayı en çok isteyenlerden biri benim. Çünkü vatandaş şikayetçi, pazarcı şikayetçi, pazaryerini açtığımız bölgede yaşayan benim komşular şikayetçi. Mahalledeki komşularımız toplanıp toplanıp eve geldiler, ‘ne olacak bu pazaryeri’ diye. Başka bir yer ne yazık ki yok. Şehir Parkı’nın önünü düşündük. Karşıdaki çay boyundaki otopark alanını düşündük. Buralarda pazaryeri kurulsun diye ölçümler yaptık.  Ama metrekareleri pazarcı sayısına yetmedi. Kapalı Pazaryeri alanına yakın olduğu için mecburen bu alanı tercih ettik. Mahalle sakinleri de ciddi anlamda rahatsız. Çünkü yazın sabah 5‘te, kışın 6’da pazarcılar geliyor. Ses-gürültü erken başlıyor. Pazarcı arkadaşlarımız kötü hava koşullarıyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bir dakika zaman kaybetmedik. Neden kaybetmek isteyelim. Planlanan süresi 250 gün. Ama müteahhit iyi gidiyor. Hava şartları da çok büyük sorun oluşturmazsa ümit ediyorum ki, Kapalı Pazaryerini Mart ayında vatandaşın kullanımına açacağız. Eskisinden çok daha sağlam ve her tür imkanı ile modern olacak.

 

Bu süreçte bu pazaryerini sanki ben yıkmışım gibi dedikodular üretildi, söylemler geliştirildi, haberler yaptırıldı. Bu kara propagandayı anlamıyorum. Bu pazaryeri 2-3 yerde kullanılan bir teknoloji olan uzay çatı sistemiyle yapılmış, ondan sonra bu teknoloji yeterli gelmediği için terk edilmiş. Sonra vazgeçmişler. Biz üzerimize düşeni yaptık ve her yıl eski pazaryerinin bakımını yaptırdık. Bu da 100-150 bin lira civarlarında rakamlara denk geliyor. Ama tabii ciddi bir ağırlık bindi üzerine. Ne yazık ki bu ağırlığı taşıyabilecek nitelikte bir statik sistemi yoktu ve çöktü. Allah’tan can kaybı olmadı. Çok kızdı pazarcılar bize giriş çıkışları kapattığımız için. ‘Arabalarımızı sokalım’ dediler. Arabalar için en sonunda, bir olumsuzluk olduğunda sorumluluğu kabul edeceklerine dair imza istedik. 10-15 tane araba ziyan oldu. Bunlar hep ısrarlar yüzünden oldu. Vatandaş ‘Geçişi kapatmışsınız’ diye aradı. ‘Çökme ihtimali var’ dediğimde; ‘Bir şey olmaz’ diyorlardı. Yeniceköy’e giden bir arkadaş aradı, etrafını dolaşmış, 100 metre fazla yürümüş diye. 1 saat sonra pazaryeri çöktü. Allah’tan can kaybı olmadı. Şimdi yeni kapalı pazaryeri hızlı bir şekilde devam ediyor. Müteahhitimizle de sözleşme imzalarken görüştük, ‘Burasını ne kadar hızlı sürede yapabiliyorsanız yapın’ dedik. Onlar da sağ olsunlar, yapmaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız ve pazarcılarımız çok modern ve sağlam bir kapalı pazaryerine kavuşacaklar ve bir daha ‘yıkılır mı’ diye düşünmeyecekler.

 

HER ŞEY YASAYA UYGUN

Çeşitli imarla ilgili davaların kazanıldığı ve Şehir Parkı'nın yıkılacağı dedikoduları çıkmıştı. O davalarla ilgili siz bir açıklama yapmıştınız TSO'da bir toplantıda. Son durum nedir?

Şehir Parkı’yla ilgili en ufak bir olumsuz durum yoktur. Burası yapılırken ‘Orası uzak, kim gidecek’ diyenler oldu. Görüyoruz, burada oturmaya yer bulamıyoruz. Bu donatıların olduğu bir yapı Güney Marmara’da yok. İddia ediyorum. Bu özelliklerde, bu ebatlarda, içerisinde bu fonksiyonların olduğu bir yapı, bir alan yok ne yazık ki. Her tarafta olsa keşke. Bigalılar çok sevdi Şehir Parkı’nı. Ciddi anlamda kullandılar burasını. Yapmış olduğumuz işin karşılık bulması beni çok mutlu etti. Ben yazın bir akşam geldim buraya, oturmaya yer bulamadım. Genişletmeyi düşünüyoruz. Bizim burada planladığımız alan 60 bin metrekare. Bunun 32 bin metrekaresini kullandık. 28 dönüm daha alanımız var. Devam eden Revizyon İmar Planı çalışmalarımız kapsamında, Tarım Bakanlığı’ndan da olumlu görüş gelirse parkımızı genişleteceğiz. İçerisinde neler olacak, ne fonksiyonlar olacak onu da o zaman yine sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliriz, halk meclisi toplantısında tartışmaya açarız. Benim aklıma gelen Ağaç Müzesi gibi farklı büyük ağaçların olduğu, ağaçların arasında bir park düşünüyorum. Ama vatandaşımız ne isterse ona göre bir çalışma gerçekleştiririz. Bu arada Şehir Parkı önündeki yolumuzda nihayet elektrik direkleri kaldırıldı ve sistem yer altına alındı. Biz burada araç park yerlerinin de olduğu ciddi bir yol çalışması gerçekleştireceğiz. Daha sonra ise Avcılar Köprüsü’nden Arapdede Köprüsü’ne uzanan bir yol çalışmamız olacak. Bu çalışmanın da ilk aşaması Şehir Parkı önünden başlamış olacak.

 

Burasının hukuki durumuyla ilgili hiçbir sıkıntı yok. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun belediyelere vermiş olduğu bir haktan yararlanarak biz bu işlemi yaptık burada. Yasaya aykırı bir iş yapmadık. Geçmiş dönemde yapılan 18 uygulaması mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bu bölge tekrar eski konumuna getirilmişti. Biz burasını itirazlara yer vermeyecek şekilde planladık. 20-25 davası vardı. Bununla ilgili ilk adım 2015 yılının Ekim ayında 18 uygulaması belediye encümeninden geçti ve askıya çıktı. 2015 yılından bu yana 26 ay geçti. 2015 yılı Ekim ayından bugüne kadar mahkemelerden gelen davalar var ama buranın aleyhinde bir durum yok. Mahkeme 25 küsur davanın sonucunda 2 noktada yapılan uygulamayı yanlış buldu. Bir tanesi Şehir Parkı’nın yanındaki yeni açtığımız yolun sağ tarafında, buradaki artık parsellerin toplandığı belediye hizmet alanı olarak 7 bin küsur metrekarelik bir alan var. Burada 7 metrekare verilmesi gereken yere 11 metrekare verilmiş. Bir de çevre yolu boyunda bir büyük parsel var. Oradaki DOB oranıyla ilgili bir eksiklik bulunmuş. O da biz fazla metrekare vermişiz. Metrekareler de birkaç metrekareden ibaret. Burası 250 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu 250 bin metrekarenin birkaç metrekaresiyle ilgili sorun var. O da Şehir Parkı alanıyla ilgili değil. Mahkeme kararında da Belediyenin bu parsel düzeltmelerini yeniden yapması isteniyor. Karar bu. Eksik bilgilerle haber yapılıyor. Eksik bilgilerle dedikodu üretiliyor. Dedim ya bu dedikodu işi çok arttı. Nereden üretiliyor bilmiyorum ama iyi niyetli söylemler olmadıklarını ifade edebilirim.

 

STK’LARIN VE ESNAFIN DESTEKLERİ ÇOK ÖNEMLİ

İndirimli Alışveriş Günleri'nde bu yıl daha geniş bir sivil toplum kuruluşu katılımı ve desteği var görünüyor. Bu yıl nasıl bir alışveriş günleri bizleri bekliyor?

Bu yıl Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Biga Lokantacılar ve Köfteciler Odası ile Biga Şoförler Odası ve Biga Ticaret Borsası’nın temsilcilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Biga Sanayici ve İşadamları Derneği’ni de davet ettik ama toplantı günü işleri nedeniyle yetişemedi Zekai başkan. Bu yıl Biga İndirimli Alışveriş Günleri’nin tarihlerinin 21-24 Aralık olduğunu duyurduk. Bu tarihler de esnaflardan gelen talepler üzerine Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın öncülüğünde gerçekleşen anket çalışmasında ortaya çıktı. Bu yıl da sobalar olacak. İndirimli alışveriş ile esnaflarımız da bu işin içinde olacak. Bizler geniş katılımlı ve birlikteliğin olduğu işleri her şeyden daha çok önemsiyoruz. Bu yüzden özellikle sivil toplum kuruluşlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Defile de bu etkinliklerin bir parçası. İnsanlar hoş vakit geçirsinler diye bir akşam Bigalı sanatçılardan oluşan bir müzik dinletisi, daha sonra da Yusuf Güney konseri olacak. Konsept olarak bir önceki yıllardakilerden çok farklı bir şey olmayacak. Daha önceki yıllardakilere benzer konsepte olacak. Bu defilelerdeki mankenlere laf edenler oluyor. Oysa biz defilelerde mankenleri askılık olarak düşünüyoruz. Onları izlerken tamamen Bigalı esnaflarımızdan aldığımız ürünlerden oluşan kıyafetleri takip etmeleri için defileler yapılıyor. Bu konuda gelen cılız eleştirilerin ise iyi niyet taşıdığını sanmıyoruz.

 

Çay boyunda bir tane gemiye benzer kafeterya yapılıyor. Kaçak olduğu ve yerin de DSİ’ye ait olduğu söyleniyor. Orasıyla ilgili bilgi verir misiniz?

2016 yılının aralık ayında biz orasını ihaleye çıktık. Birkaç yüz metre bir alan. Aylık 3 bin liradan biz ihaleye çıktık. Açık ihale yapıldı. Gazetelerde yayınlandı. Belediye hoparlöründen yayınlandı. 3 bin 100 liraya kiralandı. Gizli saklı ya da sorunlu bir iş yok ortada.

 

ÖNCE ÇEVRE DÜZENLEMESİ ARDINDAN SU TUTULACAK

Sudem Sosyal Tesisleri’ni neden yıktınız da yeni bir tesis olan Çınarlık Düğün Salonu’nu yaptınız? Burasının da Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kaçak yapı olduğu ve yıkılacağı iddia ediliyor.

Tekrar yıkılma ihtimali yok. Bunlar zorlama yorumlar. Şu anda Çınarlık Düğün Salonu’nun olduğu arazi, Biga Belediyesi’nin tapulu mülkü. Ocak ayında son 15 yılın en yoğun kar yağışını yaşadığımızda sudem de etkilenmiş ve kardan çatısı çökmüştü. Oranın da ciddi bir yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardı. Biz oranın çatısını yapmak yerine, su baskınlarından etkilenmeyecek şekilde set kotundan yüksek olarak yeniden inşa ettik. Küçük geliyordu Sudem. Eski tesisin tuvaletleri yoktu. Orada düğün yapanlar ihtiyaçlarını gideremiyorlardı. O tesis eskimişti, yenilenmesi gerekiyordu. Daha uzun yıllar kullanılacak, profil çatıdan değil de daha sağlam, Biga’ya yakışan şekilde bir alan olsun diye yenisini yaptık. Eski tesiste 2 tane kapalı alan vardı. O binalar bizden önceki dönemde de kullanılmıyordu, kaderlerine terk edilmişti. İlk Sudem açıldığında kullanılan o iki bina daha sonra kaderine terk edildi. Onları da kullanılmadığı için yıktık.

 

Bizim yaptığımız küçük küçük projeleri bir puzzle’ın parçaları gibi düşünmek gerekir. Tamamlandığında büyük bir fotoğraf ortaya çıkacak. Cumhuriyet Mahallesi’nde yeni yaptığımız bisiklet yolunun oradan girildiğinde Hacımadan Köprüsü ile Avcılar Köprüsü arasının otopark ve mesire alanı olarak düzenlendiği, yürüyüş yollarının, bisiklet yolunun olduğu ve bisiklet yolunun Avcılar Köprüsü’nden karşıya geçtiği ve çayın içerisinden Çınarlık çevresinden Şehir Parkı’na kadar ulaştığı, yürüyüş yollarının, çocuk oyun alanlarının, spor alanlarının olduğu bir kompleks projeden bahsediyorum. Şehir Parkı, Avcılar Köprüsü, Çınarlık Düğün Salonu bu projenin birer parçaları. Kocabaş Çayı çevre düzenlemesi de çok önemli. Sudem’in olduğu bölge düğün salonundan çok insanların oturup zaman geçirebilmeleri için daha uygun hale gelecek. Çınarlıkların altını vatandaşın kullanımına uygun hale getireceğiz. Tabi bu çayın içerisi Devlet Su İşleri yetki alanında. Fakat bizim çayımızın önemli bir kısmı ıslah edildi. Belli alanların DSİ yetki alanından çıkma durumu var. Biz bu proje için ıslah yapılan alanın belediyeye devrini de istedik. Ama ne yazık ki 3 Mayıs’ta yapılan müracaatımıza sonuç alamadık. Biz ciddi bir proje hazırlattık. 18 Eylül Stadı’ndan Atatürk Köprüsü’ne kadar içinde köprülerin de olduğu Kocabaş Çayı çevre düzenlemesi projesi hazırlattık. Kermes alanları, yürüyüş alanları, köy terminali, oyun alanları, ağaçlandırması ile Biga’nın çehresini değiştireceğiz bu projeyle. Daha sonra da 10 milyon liraya mal olacak su tutma projemiz için çalışmaya başlayacağız. Bu çayda suyun tutulması ve tutulan suyun vatandaş tarafından temiz kullanılmasını sağlamak için üstünde ve altında su tutucu ve temizleyici unsurların olması lazım. Bunların hepsi tamamlandığında Eskişehir Porsuk Çayı örneği Biga’da gerçekleşmiş olacak. İddia ediyorum, Eskişehir’den daha güzel olacak.

 

Köprünün üzerinin kapatılması bunun bir parçasıydı. Engellendi. Birtakım engellemeler ne yazık ki oluyor. Zannediliyor ki ben kendime yapıyorum bu işleri. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama bu Paris’teki Eyfel Kulesi gibi Biga denince akla gelecek bir eser olacaktı. Eyfel Kulesi’ni ‘metal bir şey bu’ diye eleştirebiliyor musunuz? Yazık günah değil mi. Biz de çok fazla polemik konusu olmasın diye söktük. Aldık, yan tarafta duruyor. Taşıma kapasitesi başta olmak üzere hiçbir açıdan sorunumuz yok. Gerekli yazışmaları ve bilgilendirmeleri biz zaten iletmiştik. İlgilileri bilgilendirmiş ve yasal süreler dolunca da çalışmaya başlamıştık. İddia edilen hiçbir itirazın gerçek olmadığı ortaya çıktı. Sadece kabul yapılmaması gerekçe gösterildi en son. Kabulü yapılsın yeniden müracaatlarımızı yapacağız köprü üstünün kapatılması için. Ondan sonra gelecek olan karara göre bakacağız. Burası olmazsa başka bir yerde değerlendireceğiz. Özellikle ışıklandırıldığında daha iyi anlaşılacak. Yapan firmanın ifadesi; İstanbul Boğaz Köprüsü’nün ışıklandırmasından daha nitelikli ve kaliteli olacağı yönündeydi. Bir hafta daha zamanımız olsaydı, eser ortaya çıkacaktı. Nasip değilmiş. İlk gün yaptığım açıklamada da Biga halkının vicdanına bıraktığımı söyledim, ben bu yaşadıklarımızla ilgili. Tüm bu engelleme girişimleri ve birbirimizle uğraşarak zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. Umarım bu en kısa sürede anlaşılır ve bizim konu Biga olduğunda nasıl tüm sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelebiliyorsak, tüm siyasi partiler de bizle bir arada olabilmeli.

 

TABAKHANELER İKİ YIL İÇİNDE TAŞINACAK

Tabakhaneler Bölgesi'nin taşınmasıyla ilgili eski kaymakamımızla ciddi bir mesai harcamıştınız. Şimdi son durum nedir? Ne zaman taşınacak bu tabakhaneler? İşletmeciler dahil herkes taşınmasını isterken taşınamıyor bir türlü.

Biz Tabakhanelerin taşınması konusunda artık oradaki binaların yıkılması noktasına geldik. Prosedür devam ettiğinde o binaların yıkılması lazım. İş bu noktaya ulaşınca oradaki 18 tane esnafımız ziyaretimize geldiler. 200’e yakın insanın bu işyerlerinden ekmek yediğini söylediler. Onlar da taşınmak istediklerini, ancak taşınma hazırlıkları için ve yer konusunu netleştirebilmek adına birkaç yıl zaman istediler. Ne yazık ki sektör de her geçen yıl zayıflıyor. Kepçeyi sokup yıkma noktasındayız. Esnaflarımızla anlaşarak bu işi gerçekleştirmek istiyoruz. Onlar hazırlıklarını 2 yıl içinde tamamlayacaklar ve taşınma tamamlanınca da yıkım işlemlerine başlayacağız.

 

SPOR KOMPLEKSİ MÜJDESİ

Amatör spora olan desteklerinizi görüyoruz. Futbol dışındaki branşları da önemsediğinizi biliyoruz. Ancak Biga'da futbol dışında branşların gelişimi için tesisleşme konusunda projeleriniz var mı? Örneğin okullara halı saha yapmak yerine atletizm pistleri, basketbol sahaları, voleybol sahaları, tenis kortları, koşu parkurları, atlama havuzları yapmak gibi, ya da bunların bir arada olduğu bir tesis ortaya çıkarmak gibi?

Altı ay kadar önceydi. Kapalı tenis kortunun, Şehir Parkı’ndaki spor alanlarının, yaz aylarında havuzun çok yoğun kullanımı sonrası Fen İşleri Müdürlüğümüzden yüzme havuzu, atletizm pisti, güreş alanı, koşu parkuru, kum havuzları, kapalı spor salonlarının olduğu bir spor kompleksi çalışmalarını istedim. Biga’da destek verdiğiniz her alanda başarı geldiğini gördüm. Atletizmde Biga Ortaokulu, karatecilerimizin başarıları, voleybolcu kızlarımız, milli okçumuz Bülent Korkmaz gibi çok sayıda örneğimiz var. Destek verince oluyor. Altyapı da lazım bunlar için. Okullara yaptığımız spor alanlarını bunun dışında tutuyorum. Bu alanlar çocuklarımızın zaman geçirebilecekleri alanlar olarak düşünülmeli. Ama ciddi bir spor kompleksi çalışmamız var. Belki hepsi birden olmayacak, sırasıyla yapacağız ama bir büyük projeye başlayacağız.

 

Özellikle Cumhuriyet Meydanı’nda araçlar gelişi güzel park ediyor. Dolmuş duraklarına araç parkları ciddi sorun. Zabıta ekiplerinin daha sık denetim yapmalarını sağlar mısınız?

Trafik kurallarına, trafik uyarı tabelalarına yayalar ve insanlar tam olarak uysalar zaten sorun yaşanmayacak. Dolmuş duraklarına özel araçlar park ediliyor. Dolmuşlar geliyor ve durağa giremiyorlar. Bu kez de trafik sıkışıyor. Ceza uygulamaları yapıyoruz. Ceza yazmayı hiç sevmiyorum ama mecbur kalıyoruz. Kurallara uyulsa hiç sorun olmayacak. Zabıtanın çalışma sistemini de daha yararlı olur düşüncesiyle değiştirdik. Bölgelere ayırdık ve zabıta arkadaşlarımız kendi bölgelerinde turluyorlar. Ancak gidiş ve geliş sürelerinde yapılan hataların hepsini tespit edebilmek de mümkün olmuyor. İmkanlarımız dahilinde çalışıyoruz. Ancak sadece denetim ve cezalarla düzen sağlamak mümkün değil. Vatandaşlarımızın da anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Yine de zabıtaların denetimleri konusunda arkadaşlarımızla görüşeceğim.

 

Şehir içi minibüsler içinde öğrenci ve sivil ücretleri yazıyor. 65 yaş üstündekilerin daha hoş görünmesi için ücretsiz olduğu ile ilgili bir yazı yerleştirmesini sağlar mısınız?

Bu konuda bir çalışma yapabiliriz.

 

Aslında parti ayrımı yapmadan tüm vatandaşların isteklerinin yanıtlandığı bir Halk Masa sisteminiz olduğunu ve iyi çalıştığını da biliyoruz ama muhalefetin açıklamalarında yer alan Biga Belediyesi'nin şeffaf olmadığı, kapalı kapılar ardında yönetildiği iddialarına nasıl yanıt verirsiniz?

Sözlerimin başında da söyledim. Bu işler gizli kapaklı yapılacak işler değil. Yapılan her iş er ya da geç insanların önüne gelecek. Ben bu ilçede doğdum ve görev sürem sona erdiğinde çok sevdiğim Biga’da yaşamaya devam edeceğim. Kapalı Pazaryeri projesini gizlesem ne olacak. Her şey ortada. Veya bir başka çalışmayı ya da düzenlemeyi gizlesem ne olacak. Ortaya çıkmayacak mı? Bunlar kara propaganda ve dedikodu çabalarının ürünleri. Bence Biga Belediyesi hiç olmadığı kadar açık, şeffaf. Süresi, zamanı geldiğinde, sorulduğunda harcımızı, borcumuzu da sonuna kadar yayınlıyoruz. Kimseden bilgi ya da belge gizlemiyoruz. Biz faaliyet raporumuzu geçen yıl kitapçık yaparak dağıttık. Bu iddialar kara propagandadan beslenenlerin çabalarından başka bir şey değil. Ayrıca Bigalı hemşehrilerimizi 7-24 belediyecilik anlayışıyla tanıştırdık. Günün her saatinde Biga Belediyesi’ne ulaşmak mümkün. Ayrıca kimsenin siyasi görüşüne, partisine bakılmadan, ayrım gözetilmeden işler çözülüyor. Sosyal medyadan, whatsapp hattından ve telefon numaralarından rahatlıkla ulaşılabiliyor belediyeye. Kara propagandaya aldırış etmeyin.

 

HACİZ YOK

Bu haciz iddialarıyla ilgili ne diyorsunuz. Belediye Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden çok sert bir açıklama yayınlanmıştı buna karşın.

Haciz diye bir şey yok arkadaşlar. Belediyenin gelirlerinin haczedilemeyeceği yasada var. Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzün açıklamasında da çok net ifadelerle anlatıldı. Geçmiş yönetim döneminde de yaşanmış bir durumu ‘ilk kez’, ‘tanıştı’ diye duyurmak ve adına ‘haciz’ demek anlaşılır gibi değil. Bunu hangi akıldan uyduruyorlar anlamıyorum. Bu ifadelerin özellikle seçildiği açık ve net. Bütün belediyelerin karşı karşıya olduğu bir durum. Benden önceki dönemde de aynı durumlar vardı. Bu bir sorun oluşturmuyor. 1 yıllık sigorta, vergi, emekli sandığı ödemelerimizi 72 ay taksitlendirdik ve küçük rakamlarla ödüyoruz. Ama böyle birçok şey yazılıyor, çiziliyor. Bazen de böyle bardağı taşıran damla misali cevap verme hakkı doğuyor. Bu yalanlarla, dedikodularla ne yapılmak istendiği belli. Biz de sokakta birçok dedikodu duyuyoruz. Dedikodulardan çıkarına uygun olanları alacaksın, yazacaksın, konuşulmasını sağlayacaksın, diğerlerini kulak arkası yapacaksın. Böyle bir güruh da var işte. Biz eleştirilere açığız ama kara propaganda amacıyla hareket edenlere de prim vermeyeceğiz.

 

KÜLTÜR FAALİYETLERİ BÜTÇESİ…

Biga Belediyesi'nin bütçesini nasıl değerlendireceksiniz? Oy birliğiyle son meclis toplantısında geçti. Kültür ve sanat faaliyetlerine harcanan rakamlarla ilgili net bir şeyler söyleyebilir misiniz?

Biz göreve geldiğimizde bütçemiz 45 milyon liraydı. 2018 yılı bütçemiz ise 95 milyon lira. Ben Maliye eğitimi aldım. Bütçe nedir, nasıl yapılır, bunları biliyorum. Devletin bütçesi yapılırken önce harcamalar çıkarılır. Maliye Bakanlığı dışındakiler harcamacıdır. Harcamalar verilir Maliye Bakanlığı’na. Maliye Bakanlığı bunları toplar, buna karşılık devletin gelir bütçesini yapar. Hangi yatırım için ne kadar harcanacağı belli olur ve bu paraların nasıl bulunacağının hesabına geçilir. Bütçe denk bütçedir. Biz de aynen öyle yapıyoruz. 2018 yılında neye ihtiyacımız var ve ne yapmamız gerekiyor diye çıkarıyoruz. 2014 yılını saymazsak diğer bütün bütçelerimizde harcama bölümünü yüzde 100’e yakın tutturuyoruz. Biz çok daha fazla iş yapıyoruz. Bunları da uzun vadeli borçlanarak karşılıyoruz. Açık denilen bölüm aslında krediyle finanse edilen bölüm. Bütçe denk olmak zorunda. Ama bunların hepsini biz önceden hesaplıyoruz. 45 milyonluk bütçeyi 2 kat arttırdık ve 95 milyon liraya ulaştırdık. Daha gerçekçi ve Biga’nın büyümesi ve gelişimi ile doğru orantılı bir bütçe planlaması yaptık.

 

Kültür ve Sanat Etkinlikleri konusunda ise Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün bütçesi 7 milyon 285 bin lira. Bunun önemli bir kısmı maaşlar ve diğer masrafları bir kenara bırakırsak Atatürk Kültür Merkezi ve Bilgi Evlerimizdeki kurslara gidiyor. 50’ye yakın atanamayan eğitmenimiz var. Burada çalışmalar yapıyorlar. Kurslar düzenleniyor. Bu bütçe içinden Atatürk Kültür Merkezi’ndeki gösterilere ayrılan kısmı 800 bin lira kadar. Daha fazla değil. Her etkinlikte tüm salon doluyor. Diğer kurumların etkinlikleri ile birlikte geçtiğimiz yıl 125 bine yakın Bigalı Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliklere katıldı. Atölye çalışmalarından 2541 vatandaşımız haftanın 6 günü yararlanıyor. 30’dan fazla kurs açtık. Sayı her geçen gün artıyor. Canlı yaşayan bir merkez durumunda Atatürk Kültür Merkezi. 4 bilgi evimizde çalışmalar sürüyor. Yaz ve kış kurslarımız devam ediyor.

 

Cumhuriyet Meydanı’ndan Cumartesi pazarına giden yol yapılacak mı?

Hüseyin Onan Caddesi de yapılacak. O yol üzerinde birkaç inşaat var. İnşaatlar tamamlandıktan sonra yapılacak.

 

ÜÇ BÜYÜK PROJEMİZ AYNI ANDA DEVAM EDİYOR

Balıkkaya Mesire alanı üzerinden buraya teleferik gibi proje var mı?

Balıkkaya ile ilgili 2 firma proje hazırlıyor. Teleferik projemiz var. Arkadaşlar şu anda civardaki belediyelere bakabilirsiniz. Bölgemizde aynı anda 3 büyük projesi devam bir belediye olduğunu sanmıyorum. Hal Binası, Kapalı Pazaryeri ve Katlı Otopark devam ediyor. Bunların dışında altyapı ve üstyapı çalışmalarımız da devam ediyor. Üç büyük projemizin maliyeti 21 milyon lira. ‘Biga Belediyesi borçlu diyorlar’ ama Biga Belediyesi araç da alıyor, iş de yapıyor. Borç var mı, var. Ama ödenemeyecek borcumuz yok. Borçsuz kurum mu var. Borçsuz belediye, çalışmayan belediyedir. Biz Biga halkının gerekleri neyse, onları gerçekleştirmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.

 

Bigaspor tesislerinin olduğu bölgeye ne yapacaksınız? Bigaspor’un yeni tesisleri ne zaman yapılacak?

Bigaspor ile Kocabaş Çayı Köprüsü arasındaki alanla ilgili çalışmalarımız var. Marketlerin altına 450 araçlık otopark olacak. 200 araçlık da belediyenin altında otopark var. Üzerinde de ayrı çalışmalar olacak. O bölge ile ilgili projemiz hazırlanıyor. Biz destek olacağız yeni tesislere. Bizim tamamen finanse etmemiz doğru olmaz. Ancak projesi hazır. Biz destek olacağız. Adaspor’a da bir halı saha yapacağız. Adaspor’a tapusunu vereceğiz. Meclis’ten geçti.  Adaspor ile Arapdede Köprüsü arasını da düzenleyeceğiz.

 

Ortur’a güzel bir tesis yapıyorsunuz.

TOKİ’deki gibi bir yer yok Ortur’da. TOKİ’de belediye ait geniş bir alan vardı. Tesisi tek bir alana inşa ettik. ORTUR’da böyle bir alan yok. Basketbol sahası yaptık. Çevresini düzenleyeceğiz ve tribün yapacağız. Hemen yanına halı saha yapacağız. Bir de kafeterya inşaatımız devam ediyor.

 

Nüfus 50 bini aştı. Neler değişti? Çalışma temposu değişti mi örneğin?

İşlerimiz artıyor. İhtiyaçlar artıyor ve çeşitleniyor. Yeni bölgelerin imar düzenlemelerinin iyi planlanması gerekiyor. Altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarının doğru tepsi edilip uzun süreli çözüme kavuşturulması önemli. Daha önce kültür ve sanat etkinlikleri Biga’da yoktu. Sosyal belediyecilik olanakları bu kadar iyi kullanılamıyordu. Biga’da Atatürk Kültür Merkezi’nde kitap fuarı gerçekleştireceğiz. Mesela çok önemli yazarlar gelecek. İlber Ortaylı, Banu Avar, Ergun Poyraz, İhsan Eliaçık gibi önemli isimleri Bigalılarla buluşturacağız. Özellikle atölye çalışmalarına ilgi yoğun. Bunlarla birlikte Bigamızı geleceğe doğru bir şekilde hazırlamamız gerekiyor.

 

REVİZYON İMAR PLANI

Biga'nın İmar Revizyon Planı ne durumda? Bizi neler bekliyor? Biraz bilgi verir misiniz?

Revizyon İmar Planı işi oldukça uzun bir süreç gerektiren çalışma. Biga’ya Çavuşköy ve Yeniceköy dahil oldu. Biga’nın nüfusu büyüyor. Artık müteahhitlerimizin de belli bir bilgi ve birikim dışında maddi imkanları da arttı. Artık site tarzı yerler yapmak istiyorlar. Bunun için de yeni yerlere ihtiyacımız var. Bir de ülkemizin deprem diye bir gerçeği var. Bunu da göz ardı edemeyiz. Birinci derece deprem kuşağında yaşıyoruz. Onun için Biga’yı Balıkkaya tarafına doğru yönlendirmek istiyoruz. Orada yeni alanlar açmak istiyoruz. Yeni imara açacağımız yerleri iyi planlıyoruz ki otoparkından yeşil alanına anlamlı alanlar ortaya çıksın istiyoruz. Revizyon İmar Planı çalışmamız devam ediyor. Burada iki tane zorlu kurum var. Devlet Su İşleri ile Tarım. 32 tane kurumdan görüş alıyorsunuz. Bunlardan 30 tanesi 2-3 ay içinde geliyor zaten. Ama bu iki kurum detaylı ve ince çalışıyorlar. Gerekli düzenlemeleri sağlamamız 1 yıl kadar sürdü. Temmuz ayında DSİ yazısı geldi. Ağustos’tan bu yana Tarım Bakanlığı ile yazışmalarımız devam ediyor. Biga’nın 50 belki de 100 yılını planlamaya çalışıyoruz. Önemli sıkıntılar vardı. Onlar da notlarımız arasında. Onları da çözeceğiz.

 

YAKLAŞIK 25 MİLYON LİRA BORÇLA DEVRALDIK

Biga Belediyesi ile ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi'nin inatla söylediği 'Borç batağında' ve 'Biz borçsuz bıraktık' söylemlerinin kaynağı nedir? Siz de ısrarla reddediyorsunuz. Bu tartışma neden kaynaklanıyor?

Borçsuz devretme olayı tamamen yalan. Biz göreve başladığımızda 14 milyon lira sadece Japon kredisi vardı. İller Bankası’ndan olan krediler de vardı. Diğer borçlarla birlikte 25 milyon liralık bir borçla devraldık belediyeyi. Kimse yalan söylemesin. Gelsin evraklar burada. Açtım gösterdim de bu iddiada bulunanlara. Ama ne yazık ki bu kara propaganda hala da devam ediyor. Ben belediye başkanı oldum. Allah nasip etti bu görevi. İlk birkaç ay ‘İsmail Işık çok sıkılmış, istifa edecek’ diye duydum. Böyle bir şey mümkün mü! Sonra ‘Çalışmıyor, iş yapmıyor’ diye kara propaganda yaptılar. İş yapıyoruz. Bütçemiz ortada.  Araç sayımız arttı. Çalışan sayımız arttı. Her şey meydanda. 10 yılda yapılmayanları 3.5 yılda gerçekleştirdik. 100 milyon lira sadece somut yatırıma harcadık. Tüm rakamları açıklarım. Borç var tabii. Borç yapmayan belediye çalışmayan belediyedir. Bu borç ödenebilen bir borç. Bu da bizim işimiz. Mali müşavir olarak o dengeleri kurmak benim işim. Biz bu dengeleri kurduk, işler tıkır tıkır ilerliyor. Kimsenin şüphesi olmasın. Ama borcumuzu ödeyemez durumda olsak bu işleri gerçekleştirebilir miyiz? Şuan devam eden 3 tane büyük proje 21 milyon lira ediyor.

 

Bizim parayla işimiz yok. İlk geldik, suyu yüzde 30 ucuzlattık. Ardından akıllı sayaca geçtik. İlk sayacı ben taktırdım kendi evime. Her ayın 15’inde 100 liralık su yüklüyorum. Ne suyumuz kesiliyor, ne başka bir sorunumuz oluyor. Şimdi bir de Kiosk kurduk belediye önüne. 5 ton avans su yüklüyorsunuz. Mesai saatleri dışında avans yüklüyorsunuz ve mesai saatleri içinde ödeme yapıyorsunuz. Neredeyse yarı yarıya su parasını düşürmüş olduk. Belediyemizce işletilen kafeteryalarımızla her şey ucuz. Doğumdan ölüme vatandaşlarımıza sosyal belediyecilik anlamında destek oluyoruz.

 

100 YIL ALTYAPI KONUŞULMAYACAK

Altyapı yatırımları için de ciddi bir mesai harcadığınızı biliyoruz. Ne durumda Biga'nın altyapısı ve bundan sonraki planlarınız nedir?

60 kilometrelik bir proje hazırladık. İller Bankası’ndan da onaylandı projemiz. Finansmanını da önümüzdeki hafta içinde büyük ihtimalle çözeceğiz. 60 kilometre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı çalışmamız olacak. Biga’nın 100 yıllık altyapı sorununu çözmüş olacağız. Biga’da yağmur suyu kaynaklı sel sıkıntısı vardı. Hamdibey Mahallesi’nde, Kavaklık bölgesinde, çarşı merkezinde ayakkabıcılar çarşısının orada su baskınları yaşanıyordu. Allah’a şükür bunların hepsini çözdük. Yağmur yağdığında çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz. İlk göreve geldiğim günlerde bunların stresini fazlasıyla yaşadık. Şimdi artık ciddi sorun yok. Rögar tıkanıklıklarını da takip ediyoruz.  Yeni imara açılan ve açılacak yerlerin de altyapısının tamamlanması lazım. Bir de küçük sokaklar var. Buralarda tek katlı evler varken, katlı binalar yapıldı. O bölgelerde eski sistemler yükü kaldıramıyor. Bu sokaklarda da çalışma yapacağız. Her şey hazır. Geçtiğimiz Perşembe izin yazıları geldi.

 

CANLI VE YAŞAYAN BİR MERKEZ

Özellikle ev kadınlarının ağırlıkta olduğu ciddi bir kesim Atatürk Kültür Merkezi'nde atölye çalışmalarından yararlanıyor. Ne tür kurslar var? Bir de çiçekçilik, sepetçilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş işler için de çalışmalarınız var mı?

Sepetçilikle ilgili Şehitlik semtinde ‘size yer verelim, sepet yapın, örün burada’ dedim. Pek talep gelmedi bu konuda. ‘Eğitmen de bulalım’ dedim. Satışı için de yardımcı olmayı teklif ettim. Ancak satış olmadığı, müşteri çekmediği için yapmak istemiyorlar. Plastik, sepetçilik sektörünü bozmuş. Atatürk Kültür Merkezi’nde 30’dan fazla kurs var. Hepsini sayamam ama. Canlı ve yaşayan bir merkez ortaya çıkardık. Bu nedenle gururluyuz.

 

BENİM İSTEMEM YETERLİ DEĞİL

Çanakkale büyükşehir olacak mı? Siz ne düşünüyorsunuz? Adaylık olacak mı?

Buna ben Süleyman Demirel’in bir sözüyle yanıt vermek istiyorum. Siyaset için 24 saat uzun bir zaman siyasette. Tabi herkes büyükşehirde, ilçede belediye başkanı olmak ister ama bu benim istememle olacak bir şey değil. Bunun için bir fikir birliği ve konsensüs olması gerekir. Böyle bir teklif geldiğinde değerlendiririz. Partimin ve partililerimizin de bunu istemesi gerekir. Büyükşehir kırsala hizmet götürmek için tasarlanıyor ama bence asıl amaç kırsalın oylarıyla belediyeyi kazanmak. Ben bu yaklaşımı doğru bulmadığımı da paylaşayım. Büyükşehir sisteminde ilçelerde işler zorlaşıyor. Örnekleri çok.

 

AMAÇ TAHRİK ETMEK

Geçmiş dönemlere bakıldığında medya ve halkla ilişkilere çok önem verdiğiniz görülüyor. Sık sık basın bültenleri, açıklamalar, basınla, STK’larla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve halkla toplantılar halindesiniz. Yine de sizi tek adamlıkla suçluyor muhalefet. Buna ne diyorsunuz?

Bütün gün çarşıdayım. İnsanlarla birlikteyim. Çöp bidonu yerleştirilirken bile oradaki vatandaşlar nereye isterse oraya koyuyoruz. Ben sorunu yaşayanların, çözüm konusunda da en doğru kişiler olduklarını düşünerek hareket ediyorum. Birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Şimdi son zamanlarda meclis toplantılarında saçma sapan sorular geliyor. Amaçları kızdırmak, tahrik etmek. Ülgür beyin videosunu baştan sona izleyin. Güzel güzel anlatıyor. Olmaması gereken şeyleri engellemeye çalışıyor. Meclisin düzenini sağlamak başkanın görevi. Ben de böyle birkaç defa bu oyuna geldim, doğru. Biz de tecrübe kazandıkça öğreniyoruz, görüyoruz bazı şeyleri. Bizim aslında sistemimiz yanlış. Amerika’da başkan Ekim ayında seçiliyor. 20 Ocak’ta göreve başlıyor. 3.5-4 ay adama işini öğretiyorlar. Bir şirket bile kendine müdür seçerken oryantasyondan geçiriyor. Bizde Pazar günü seçim oluyor, Çarşamba günü mazbatayı alıyorsun, belediye başkanısın. Bizim de oryantasyon süreçlerine ihtiyacımız var. Ben neyse ki deneyimliydim. Bir önceki seçim döneminden hazırlıklıydım. Mevzuat açısından çok bilgi sahibi değildim. Bu yüzden de işlerimiz yavaş ilerliyordu ilk 6 aylık süreçte.

 

Galericiler ile ilgili yer bakıyoruz. Onları da dışarı çıkarmak istiyoruz. Yemcilere yer bulduk. Onları dışarı çıkaracağız. Kömürcülere güzel bir yer yaptık. İlçemizin sorunlarını öngörebiliyoruz. Mevcut sorunları biliyoruz ve çözüm konusunda çalışıyoruz. Ancak tüm her şeyi bir anda çözmek çok kolay değil. Bu nedenle hemşehrilerimizin bizlere gösterdiği anlayış ve hoşgörü de bizlere güç veriyor. Hep birlikte yaşanacak şehir ve mutlu Biga hedeflerimize ulaşacağımıza eminim

YORUMLAR

  • 0 Yorum