BALIKLANDIRMA PROJESİ İLE SU ALTI ZENGİNLEŞİYOR

Çanakkale'de su kaynaklarının biyolojik çeşitliliği ve balık popülasyonlarının artırılması amacıyla önemli bir adım atıldı.

BALIKLANDIRMA PROJESİ İLE SU ALTI ZENGİNLEŞİYOR
14 Ağustos 2024 - 14:36

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 2024 Yılı Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında il genelindeki baraj ve göletlere 1 milyon 750 bin aynalı sazan balığı yavrusu bırakıldı.
Yavru balık salımına; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, DSİ 252 Şube Müdürü Uğur Gürsel Altay, Denizcilik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yiğit,  Dekan Yardımcısı Prof. Dr.​ ​Yeşim Büyükateş, Denizcilik Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku katıldı.​

Türkarslan, balıklandırmanın önemine vurgu yaparak: "İlimiz için tahsis edilen 1.750.000 adet aynalı sazan balığı yavrusu İpsala Su Ürünleri Üretim İstasyonundan teslim alınarak, 9 baraj ve 21 gölete bırakılarak doğal su kaynaklarımızın zenginleştirilmesi hedefleniyor. Sazan balığının sık tüketilmesi ve çevreye uyum sağlama özelliği bu türü tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biridir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Balıklandırma çalışmalarıyla hem bölgedeki balıkçılık faaliyetlerine destek olunacak hem de ekosistem dengesinin korunmasına katkı sağlanacak. Özellikle amatör balıkçılık turizmine canlandırıcı bir etkisi olması bekleniyor. Ancak, bırakılan yavruların en az bir kez üremeleri için balıkçıların ve halkın duyarlı olması ve sürdürülebilir avcılık yapması büyük önem taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, balıklandırma çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam edecek. Çanakkale'deki su kaynaklarının daha da zenginleşmesi ve balık çeşitliliğinin artması için yapılan bu yatırımlar, hem doğa hem de insanlar için büyük faydalar sağlayacaktır."
GELECEĞİN ÇEVRE DOSTLARI YETİŞTİRMEK, KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAYAN ALIŞKANLIKLAR
Anasınıfı çağındaki çocuklar, çevre konusunda en duyarlı hale gelebilecekleri yaş grubundadır. Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar, ilerleyen yıllarda da sürdürülebilir davranışlara dönüşebilir.

DENEYİMSEL ÖĞRENME
Çocukların balıkların isimlendirilmesi, suya etiket yapıştırılması gibi etkinliklere katılması, onların öğrenme sürecini daha eğlenceli ve kalıcı hale getirir. Bu sayede teorik bilgiler, somut deneyimlerle pekiştirilir.
FARKINDALIK YARATMA
Suyun önemi ve canlılar üzerindeki etkisi, çocuklara basit bir dille anlatılarak, onlarda su kaynaklarına karşı duyarlılık oluşturulur. Bu farkındalık, gelecekte daha bilinçli tüketim alışkanlıkları geliştirmelerine katkı sağlar."
​SONUÇ OLARAK
Anasınıfı öğrencilerine yönelik yapılan bu tür etkinlikler, sadece çocukların değil, tüm toplumun çevre bilincini artırmak için önemli bir adım. Eğitim odaklı bu yaklaşım, gelecek nesillerin daha yaşanabilir bir dünya için çaba göstermelerini sağlayacaktır." Dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum