4 İnşaat devi firma Çanakkale Boğaz Köprüsü için teklif verdi
Temelinin 18 Mart´ta atılması planlanan köprü için, dört girişim grubu teklif verdi.
Türkiye´nin dördüncü boğaz geçişi olması planlanan, Çanakkale 1915 Köprüsü´nün ihalesine aralarında yabancıların da olduğu dört girişim grubu teklif verdi. İhaleye katılan yabancı girişimciler arasında, Japonya´dan, Birleşik Arap Emirlikleri´nden ve Çin´den inşaat devleri bulunuyor.
Çanakkale 1915 Köprüsü´nün temelinin 18 Mart´ta atılması planlanıyor. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü projesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli kapsamında açılan ihaleye dört teklif verildi.
Buna göre, Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat ortaklığı, Çinli China Road and Bridge Corporation ile birlikte teklif verdi.
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu´nun üstlenicisi IC İçtaş ve İtalyan Astaldi ortaklığı, Çanakkale Köprüsü ve otoyoluna da talip oldu. Güney Koreli Daelim Group da Türkiye´den Limak, SK ve Yapı Merkezi ile kurduğu ortaklık üzerinden teklif verdi.
Japon IHI Corporation ve Itochu da dev projeye, Türkiye´den Makyol ve Nurol ile kurdukları ortaklık ile talip oldu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı daha önce, Çanakkale Köprüsü için 4´ü Japon, 3´ü Çinli, 2´si Koreli, 1´i İtalyan olmak üzere toplam 24 firmanın ihale dosyası satın aldığını açıklamıştı.
Bu firmalardan Dealim Güney Koreli bir inşaat firmasıyken IHI Corporation, çelik köprü ve çeşitli ağır sanayi dallarına yönelik makine imalatında faaliyet gösteren Japon bir firma. Itochu ise Japonya´nın ikinci büyük ticari şirketi.
Otoyollar ile birlikte 2023 yılında tamamlanıp hizmete alınması planlanan proje ihalesinin bu akşam saatlerinde tamamlanması ve kazanan ortaklığın açıklanması bekleniyor.
Türkiye´nin dördüncü boğaz geçişi Çanakkale 1915 Köprüsü, İstanbul´un güneyindeki Silivir ilçesine bağlı Kınalı Köyü´nden başlayacak, Tekirdağ ve Çanakkale´den geçerek Balıkesir´in Savaştepe ilçesinde sona erecek 352 kilometrelik otoyol projesinin bir parçası.
Çanakkale´nin Lapseki ve Gelibolu bölgelerini birleştirecek 2 bin 23 metre uzunluğundaki köprünün inşaatının dört yıl sürmesi planlanıyor.
YORUMLAR